Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Esik a hó! Gyerünk fotózni!

2012.02.04. Esik a hó! Gyerünk fotózni!

Végre ismét esik a hó. Ilyenkor sokan elindulnak szánkózni, sétálni, készítik a képeket sorban, és amikor otthon visszanézik amit készítettek, kiderül, hogy a képek jelentős része használhatatlan. A képek egy része túl sötét, a hó pedig fehér helyett szürkés színű. Miért van ez?

tovább

Tükör nélküli gépek

2012.01.29. Tükör nélküli gépek

Mik azok a tükör nélküli (MILC) gépek? Azt megszoktuk, hogy a fényképezőgép gyártók mindig újabb és újabb típusokkal lepnek meg minket. Ezek általában gyorsabb képfeldolgozást, nagyobb felbontást, pontosabb élességállítást, akár érintőképernyős LCD monitort, vagy valamilyen újdonságot jelentenek. Hol helyezkednek el a digitális fényképezőgépek piacán a tükör nélküli gépek, kiknek készültek, és mit kell tudni róluk?

tovább

Tippek Babafotók készítéséhez 2.

2012.01.22. Tippek Babafotók készítéséhez 2.

Az előző részben már tisztáztunk egy-két fontosabb szabályt a babafotózással és a vakuhasználattal kapcsolatban. Szóltunk pár szót a képkivágás két leggyakoribb hibájáról, illetve az első képek megosztásáról is.

A második részben megpróbáljuk a jó bevált, egy családi albumból sem hiányozható babafotós témákat és ezek buktatóit bemutatni, és további baba- és gyerekfotó téma ötleteket adni.

tovább

Tippek babafotók készítéséhez

2012.01.15. Tippek babafotók készítéséhez

Mik a legfontosabb szabályok babafényképezésnél? Mit rontunk el a leggyakrabban?
Szabad-e vakut használni? Műteremben, vagy otthon készüljenek a képek? Milyen legyen a képkivágás? Kinek készülnek a babaképek? Sok kérdés merül fel a babafotókkal kapcsolatban, ezekből most néhány fontosabbat veszünk sorra.

tovább

Nem tetszik a rólad készült tablókép? Tudod miért?

2012.01.08. Nem tetszik a rólad készült tablókép? Tudod miért?

Elsősorban iskolai tablóképek készítésénél felmerülő probléma, hogy az elkészült mintaképekkel megjelenik újra a kedves iskolás lány és anyukája, ismétlést kérnek, mert nem lettek jók az ifjú hölgy képei.
Miért nem tetszenek nekik a képek? Miért nem tudnak egyet sem kiválasztani?

tovább

Új fényképezőgépek első beállításai

2012.01.02. Új fényképezőgépek első beállításai

Remélem sokan kaptak Karácsonyra fényképezőgépet, vagy fotós kiegészítőt. Az első éles használat előtt, azonban érdemes átnézni a fényképezőgép alapbeállításait. Nem minden beállítás jó nekünk. Néhányat érdemes/muszáj megváltoztatni.

tovább

Milyen nevet adjunk a fényképeinknek?

2011.12.15. Milyen nevet adjunk a fényképeinknek?

A címadó kérdés ez is lehetett volna: Hogyan nevezzük át a képeinket?
Sokan, amikor lementik a digitális képeiket a számítógépre, át is nevezik, vagy már letöltésnél átneveztetik a fényképezőgép letöltő programjával. De ha már átnevezzük a képeket, milyen legyen az új fájlnév?

tovább

A fekete pulóverek titka!

2011.12.11. A fekete pulóverek titka!

"Drágám! Mit vegyek fel ma? Nekem mindegy, csak siess!"
A fényképből és a cikkből kiderül, hogy annyira mégsem mindegy, hogy mit veszünk fel, és mit veszünk fel az alá! Ráadásul ha tudjuk, hogy fényképezhetnek is bennünket, érdemes tényleg odafigyelni. Nézzük most meg, hogy miért?

tovább

Miért csúnyák az igazolványképek?

2011.12.11. Miért csúnyák az igazolványképek?

"Rólam nem lehet jó igazolványképet készíteni!" - mondja az emberek nagy többsége. És azt tudjuk, hogy ennek mi az oka?

tovább

Gyorsítsd fel a kompakt fényképezőgéped!

2011.12.06. Gyorsítsd fel a kompakt fényképezőgéped!

Megkérdeztem az ismerőseimet, akik kompakt fényképezőgépet használnak, hogy mi a legrosszabb a tulajdonsága a fényképezőgépeiknek? Volt, aki a képminőséget és volt aki a kicsi vakuteljesítményt említette, de a "győztes" a lassúság lett.
Hogyan tudjuk akkor gyorsabbá tenni a fényképezőgépeinket?

tovább