Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Szenzorméretek jelentősége 1.

2012.11.15. Szenzorméretek jelentősége 1.

Full frame, APS-C, 4/3 colos, miért van ennyi méret, és mi ezeknek a jelentősége? Mi az a gyújtótávolság szorzó? Miért változik képkidolgozásnál a képek oldalaránya? Sok-sok kérdés, ezekre szeretnénk választ adni.

tovább

Próbáld ki! Világítsd át!

2012.11.09. Próbáld ki! Világítsd át!

Itt az ősz, készülhetnek a párás, ködös, sárga faleveles képek. Mi azonban egy másik tippet szeretnénk adni az őszi hangulat megörökítésére. Az őszi hangulat vonzza a fotósokat. De mit tehetünk, milyen képet készítsünk, ha nincs kedve kimozdulni az embernek, mert éppen pocsék esős idő van napok óta?

tovább

Október az új leckék hónapja

2012.11.05. Október az új leckék hónapja

Október havi mérlegünk:
Ebben a hónap alatt 6 új leckét készítettünk, 4 új mintakép került be a Hogyan készült? képek közé, és 5 új fotós cikkünk jelent meg. Ismét bemutattunk egy funkciót, amit kevesen használnak a fényképezőgépeken, megnéztük hogyan világítsunk szemből, és hogyan örökíthetjük meg este az autók lámpáinak elnyúló fényét, illetve Halloween tököt fotóztunk. Íme a részletek:

tovább

Próbáld ki! Fotózz Halloween tököt

2012.10.31. Próbáld ki! Fotózz Halloween tököt

Mindjárt itt a Halloween így most mindenki tököt farag, lefotózza és tölti fel a közösségi oldalakra. (Mintha tökfaragó verseny lenne.) Tegnap én is faragtam egyet a kislányommal. Ezért, hogy az Online fotótanfolyamon is legyen egy kis Halloween, közösen lefotóztuk. Nézzük, hogyan:

tovább

Éjszakai "csíkos" fényképek

2012.10.25. Éjszakai "csíkos" fényképek

Hogyan örökíthetjük meg este az autók lámpáinak elnyúló fényét? Hol hibázhatunk, mire figyeljünk? Mikor fognak szépen kirajzolódni a csíkok? Mitől függ a csíkok hossza? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

tovább

Retusáljuk-e a képeinket?

2012.10.17. Retusáljuk-e a képeinket?

A kérdést úgy is feltehettem volna, hogy szabad a képeinket retusálni? Vagy kell-e a képeinket retusálni? Egy már régen dolgozó fotós kollégával beszélgetve a következő megállapítást tettük:

tovább

Próbáld ki! Világíts szemből!

2012.10.12. Próbáld ki! Világíts szemből!

A vakuk fényével már több cikkünkben foglalkoztunk. Hogyan lágyítsuk a vaku fényét, hogyan világítsunk vakuval árnyékmentesen, vagy hogyan alakítsuk a vakunk fényét házilag, stb. Most azt nézzük meg, hogyan tehetjük még izgalmasabbá a világításunkat?

tovább

Szeptemberi frissítéseink

2012.10.08. Szeptemberi frissítéseink

Elkészült az első őszi összefoglalónk a szeptemberi frissítéseinkről. Ebben a hónapban 6 új fotós cikk jelent meg, elsősorban olyan funkciókról amelyeket keveset használunk a fotózások során. Megnéztük miért bénák az önarcképek, illetve hogyan készítsünk egy üvegnegatívról fényképet. Nézzük ezeket sorra:

tovább

Funkciók, amiket kevesen használnak a fényképezőgépeken 6

2012.10.04. Funkciók, amiket kevesen használnak a fényképezőgépeken 6

Sorozatunk hatodik témája egy véletlen folytán jutott eszembe. Megláttam egy fiatalembert, nyakában egy tükörreflexes fényképezőgéppel és az objektív teljesen kihúzott zoom-mal lengett jobbra-balra. Majd amikor majdnem odacsapta az objektívet a bevásárlókocsijához, gondoltam említést teszek róla itt is. Mert megoldás természetesen van erre az esetre.

tovább

Üvegnegatívról fénykép készítése

2012.09.28. Üvegnegatívról fénykép készítése

Hogyan készíthetünk egy üvegnegatívról képet? Egy ismerősöm megkeresett, hogy a régi "kacatok" között rátalált pár üvegnegatívra. És azt szeretné megtudni, hogyan készíthetne belőlük fényképet? Illetve, milyen régiek lehetnek?

tovább