Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Karácsonyi díszek közelebbről!

 

Próbáld ki! Karácsonyi díszek közelebbről!

A karácsonyi hangulat elengedhetetlen része a karácsonyfa és annak díszei. A karácsonyfát mindenki lefotózza, mert olyan szép, és persze jól is mutat a fotóalbumban, vagy a digitális albumunkban. Ezeket az albumokat, és a felidézhető hangulatot nagyon feldobhatjuk egy pár közeli fotóval. Megnézzük, milyen hibákba ütközhetünk?

Menjünk közelebb! Még közelebb!

A karácsonyfát egészben ábrázoló fotók általában nem sikerülnek túl hangulatosra. Olykor a vaku használata "öli meg a képet", néha csak elvesznek az apró részletek az egész között.

Merjünk közelebb menni! Ne csak teljes terjedelmében fotózzuk a karácsonyfát, hanem egy-egy érdekes részletét, díszét is.

Milyen hibákba ütközhetünk?

A világítás:

A vaku használatára nincs szükség! A kép hangulatát biztos tönkreteszi!
Ha kevés a fény, a fényképezőgép bemozdulhat.
Marad a karácsonyfa világítása, és ha ez nem ad elegendő fénymennyiséget, akkor használjunk állványt.

Fehéregyensúly:

A színes égők és a színes díszekről visszaverődő fények igazi kevert színű világítást adnak. A fehéregyensúlyunk természetesen legjobban az izzólámpás világításhoz fog hasonlítani, és a legtöbbször a sárgás, vöröses irányba viszi el a kép színét.

Ilyen világításnál nehéz megtalálni az ideális fehéregyensúly beállítást. A kép hangulata miatt azonban nem is feltétlenül kell a képet színhelyesre készíteni, maradhat egy kicsit sárgás (de ne teljesen sárga!).
Választhatjuk az egyedi fehéregyensúly beállítást is.

Ne célozz!

Itt is érvényes a "nem lelőjük, hanem lefényképezzük" elv!
Nem kell mindent középre komponálni! Ne célkeresztként gondoljunk a középső AF pontra! Ha nem tölti ki a képmezőt a témánk, nyugodtan elhelyezhetjük egy kicsit szélebbre!

Háttér:
Érdemes figyelni még a háttérre, hogy ne legyenek benne zavaró képelemek, tárgyak. A témánk elváljon a háttértől, ne olvadjon bele.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza