Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Próbáld ki! Portré különböző magasságból!

2012.05.03. Próbáld ki! Portré különböző magasságból!

Elég-e a fotóalanyunkkal szemben megállni és abból a magasságból, úgy ahogy megálltunk, lefotózni? Egy fotótanfolyamon, ha felteszik ezt a kérdést biztos a válasz: Nem. Akkor milyen magasról fényképezzünk? Milyen jelentősége van?

tovább

Próbáld ki! Makró világítás a legolcsóbban

2012.04.26. Próbáld ki! Makró világítás a legolcsóbban

Ilyen könnyen még nem készült makró körlámpa! 10 perces szerelés és kész. A legjobb ötletek néha egy pillanat alatt születnek meg. Egy kis szerencse, találékonyság, plusz egy kevés barkácsolás és otthon is nagyszerű fotós kellékek születhetnek. Íme:

tovább

Magnéziumpisztoly, a vaku őse

2012.04.19. Magnéziumpisztoly, a vaku őse

Hogyan működött az első vaku? Pontosabban a vaku őse a magnéziumpisztoly? Dömötör Zoltán: KOROK, KÉPEK, KAMERÁK című könyvéből szeretnék megosztani ehhez kapcsolódóan egy részletet az érdeklődőkkel.

tovább

Objektívek jelölései

2012.04.16. Objektívek jelölései

Egy már többször jelentkező kérdés jutott el hozzám: Szeretnék egy új objektívet venni, de nem tudok eligazodni a sok típusjelzésre szánt betű és szám között! Melyik mit jelent? Erre a kérdésre megnéztem a webáruházakat és a jelenleg használt leggyakoribb objektívjelöléseket, és készítettem egy összefoglalót ezek jelentéseiről.

tovább

Próbáld ki! Beauty Dish házilag

2012.04.09. Próbáld ki! Beauty Dish házilag

Hogyan alakítsuk át az egyszerű lámpánkat, hogy Beauty Dish legyen?
Mi is az a Beauty Dish? Hol, és mire használjuk? És készíthetünk ilyet otthon is? Természetesen ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

tovább

Márciusi frissítéseink

2012.04.03. Márciusi frissítéseink

Készítettem egy újabb összefoglalót, ezúttal a márciusi frissítéseinkről.
Ismét egy újabb leckével bővítettük az Online fotótanfolyam leckéinek a számát, és négy új cikk is született. Nézzük ezeket sorra:

tovább

Zoomoljunk, vagy közelebb menjünk?

2012.04.01. Zoomoljunk, vagy közelebb menjünk?

Nem kell állandóan a zoomot használni! Menj közelebb! - szól több helyen a tanács. Biztos? Sajnos nincsenek olyan szabályok, amelyek egyértelműek lennének, hogy egy adott helyzetben, vagy környezetben hogyan kell fotózni. A kérdés technikai részében viszont segíthetünk.

tovább

Próbáld ki! Árnyékmentes világítás egy vakuval!

2012.03.18. Próbáld ki! Árnyékmentes világítás egy vakuval!

Ha már elkezdtük kreatívabban, tudatosan (fényképezőgépről levéve) használni a vakunkat, akkor jelentkezik az a probléma, hogy a háttéren, vagy falon nagy vetett árnyékok keletkeznek. Erre keressük a megoldást. Hogyan lehet egy darab vakuval vetett árnyék mentes képet készíteni?

tovább

Próbáld ki! Vaku átalakítása méhsejtráccsal

2012.03.08. Próbáld ki! Vaku átalakítása méhsejtráccsal

Írtunk már a cikkek között a vakufény lágyításáról, sőt az Online fotótanfolyamban egy egész lecke szól erről a témáról. Most nézzük meg, hogyan módosíthatjuk még a vakunk fényét.

tovább

Előző havi frissítéseink

2012.03.07. Előző havi frissítéseink

Készítettünk egy összefoglalót a februári frissítéseinkről. Nemcsak az aktuális cikkek, de a látgatók kérdései alapján a fotótanfolyam egyes leckéi is kaptak kiegészítést.
Az alábbiakban ezeket vesszük sorra:

tovább