Online fotótanfolyam

Szenzorméretek jelentősége 2.

 

Szenzorméretek jelentősége 2.

Folytatjuk a szenzorméretekkel kapcsolatos kérdéseket. Miért változik a képek oldalaránya képkidolgozásnál? Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy a digitális fotólaborban előhívott képeinek a mérete és a képkeret mérete nem egyezett meg. Még akkor sem, ha ugyanazt a méretet kérték a kidolgozó laborban, mint a képkeret mérete.

Ennek az egyik okát a szenzorméreteknél kell keresnünk:

Régi szabvány, új szenzorok:

Amíg negatívról készíttettük a fényképeinket, addig hozzászoktunk a jól bevált méretekhez. Pl.: 9x13, 10x15, 13x18, 15x21, 20x30.

A digitális fotókidolgozásnál is maradtak ezek a jól bevált méretek, azonban a digitális fényképezőgépek mondhatjuk új szabványt hoztak be. A képérzékelő szenzorok mérete, pontosabban oldalaránya nem követte a régi hagyományokat.

  • Kezdetben a jól bevált 2:3-mas oldalarányt felváltotta a 3:4-es oldalarány.
  • Mostanában pedig egyre gyakoribb a szélesvásznú, 16.9-es oldalarány.

Ezek alól csak a tükörreflexes fényképezőgépet képeznek kivételt. Náluk megmaradt a 2:3-mas oldalarány. (Ez felel meg a 10x15-ös kép oldalarányának.)

(Egy kis kitérővel itt rögtön tisztáznunk kell, hogy a régi szabvány méretek sem ugyanolyan oldalarányúak. A 9x13-mas és a 10x15-ös kép oldalaránya is eltér egymástól. A 9x13-mas kép egy kicsit négyzetesebb.)

Szenzorméret és oldalarány:

A szenzorok mérete és oldalaránya még ugyanazon gyártónál is eltérő lett. Fényképezőgép típusonként is változik, ráadásul egy-egy fényképezőgépnél a felbontás kiválasztásánál is van lehetőségünk 2:3-mas, vagy az úgynevezett szélesvásznú 16:9-es oldalarányt választani.

Miért? Baj ez nekünk?

Addig, amíg a képeinket nem szeretnénk fotóalbumba, vagy képkeretbe tenni, addig az égvilágon semmi baj nincs.
A gond akkor van, ha szeretnénk képkeretbe/albumba tenni egy olyan képet, aminek az oldalaránya nem egyezik meg a fényképezőgépünk szenzora által rögzített képével, vagy az általunk beállított felbontáshoz tartozó oldalaránnyal.

Egyszerűbben:

- Ha a szélesvásznú beállítást választottuk a fényképezőgépünkön és ebből készíttetünk 10x15-ös képet, akkor a kép az oldalaránya miatt 10x18 cm-s lesz, és ez bizony ki fog lógni a fotóalbumból.

- Ha nem tükörreflexes fényképezőgéppel dolgozunk, és a fényképezőgépünk 3:4-es oldalarányú képeket készít, akkor a képünk rövidebb lesz, kb. 10x13.5 cm-es.

A kidolgozó laborokban kérhetjük, hogy pontos képméretet készítsenek nekünk képkerethez, vagy fotóalbumhoz, de ebben az esetben, a képünk széléből egy kicsi le fog maradni.

Kapcsolódó cikkek:

Szenzorméretek jelentősége 1.

Digitális képkidolgozás problémái

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!


Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza