Online fotótanfolyam

Próbáld Ki! BUÉK fényírás

 

Próbáld Ki! BUÉK fényírás

A 2012-es év utolsó Online fotótanfolyam cikkében megnézzük, hogyan írjunk a fénnyel, vagyis egy zseblámpával. Mire van hozzá szükségünk, és mire kell figyelnünk?

A hozzávalók:

- Természetesen elengedhetetlen egy stabil állvány.

- Több másodperces záridő, esetleg B-idő.

- Önkioldó vagy távkioldó, ha nincs segítségünk és egyedül vagyunk.

- Erős fényű (Pl.: ledes) lámpa.

- Fekete ruha

- Ha csak fekete hátteret szeretnénk a képünk hátterének, akkor természetesen fekete háttérre lesz szükségünk. Ha a szabadban készítjük el a képünket, akkor pedig egy olyan helyet kell választanunk, ahol a lehető legkevesebb a fényszennyezés (Pl.: nincs közvilágítás).

- Ahhoz, hogy ne látszódjon az aki "ír", célszerű teljesen fekete ruhában lennie.

Az elkészítés menete: 

1. A fényképezőgépet tegyük állványra és állítsuk manuális üzemmódra.

2. A záridőt úgy kell megválasztanunk, hogy az általunk "írni" kívánt szöveget, mintát legyen időnk megrajzolni a levegőben.

3. A rekesz megválasztásával a fénycsíkunk erősségét, láthatóságát tudjuk befolyásolni. Vagyis a rekesz értéke attól függ majd, hogy mennyire erős a fényforrásunk. Egy gyengébb fényerejű lámpánál tágabb rekeszt kell választani.
(A pontosság kedvéért meg kell említeni, hogy a fénycsíkunk erősségét a kezünk mozgásának a sebessége is befolyásolja! Gyorsabb kézmozgásnál kevésbé lesz látható a fénycsík.) 

4. Az élességállításnál arra kell figyelnünk, hogy sötétben nem működik az autófókusz. Így először (szabadban plusz fény segítségével) élességet kell állítanunk, majd ki kell kapcsolni, manuálisra állítani az élességállítást.

5. Ha van velünk egy plusz ember aki segít exponálni, akkor semmi gondunk, ha egyedül vagyunk, akkor az önkioldót kell használnunk.

6. Ezek után már csak többször kell próbálkoznunk, hogy a fényírásunk sikerüljön.

A fényforrás:

- Fényforrásnak használhatunk zseblámpát, ledes lámpát, vagy bármilyen világító eszközt, akár egy villogó lámpát is. (alsó mintakép)

A háttér:

- Ha olyan képet szeretnénk készíteni, ahol látszódik a háttér is, akkor úgy kell megválasztanunk a záridőt és a rekeszt, hogy a képünk a fényírás nélkül is helyesen legyen exponálva.
Először készítsünk egy próbaképet a háttérről (írás nélkül). Ha ez tökéletes, akkor exponálásnál az így kapott záridő alatt kell a fényírással végeznünk.

- Aki a Photoshop-hoz ért egy kicsit, az elkészítheti a képeket külön-külön is, majd utómunkával egyesítheti a képeket.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!


Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza