Online fotótanfolyam

Páros fotók klasszikus hibája!

 

Páros fotók klasszikus hibája!

Sokadszorra találkozom mostanában ismét ugyanazzal a hibával, így gondoltam megemlítem az aktuális fotós cikkek között. A hibás fénykép a következőképpen néz ki: Gyönyörű, éles háttér lőtt áll egy életlen pár.

Annak ellenére, hogy a digitális technika fejlődése pont e hiba ellen dolgozik, mégis vannak akik elkövetik. A negatívra dolgozó, kompakt fényképezőgépek aranykorában igaz sokkal több ilyennel találkoztam, de azok a fényképezőgépek nem is rendelkeztek arcfelismerő funkcióval.

Miért lesz életlen a két személy, és éles a táj?

Ennek nagyon egyszerű magyarázata van:
A fényképezőgép a tájra állítja az élességet, nem a két személy valamelyikére.

Ezt a leggyakrabban az okozza, hogy a fényképezőgép egy AF ponton, a középsőn állít élességet. Mivel a két alak nincs középen, ezért a háttér/táj lesz éles. (alsó mintakép)

A megoldások:

  • Ha többmezős élességállítást használunk a fényképezőgépen érdemes arra figyelni, hogy olyan kompozíciók esetében ahol a téma (aminek élesnek kell lennie) nem középen van, ne csak a középső AF pontot használjuk, hanem az összeset (automata AF pont választás). Ilyenkor a fényképezőgép arra a pontra állít élességet amelyik a legközelebb van hozzánk.
    Ennek a módnak a legnagyobb hátránya, ha valami zavaró nem kívánt tárgy/személy lóg a képmezőbe.
  • Ugyancsak többmezős élességállításnál a középső AF pont helyett választhatjuk valamelyik szélsőt is. Amelyik a témánknak a legjobban megfelel. (felső mintakép)
    Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy csak viszonylag nyugodt, statikus témáknál használható.
  • Kompakt és bridge fényképezőgépeknél, erre találták ki az arcfelismerő funkciót! Ha van a fényképezőgépünkön ilyen, akkor használhatjuk.
  • Autófókusz rögzítése. Ebben az esetben az élességet az egyik arcra állítjuk, az exponálógombot félig lenyomva rögzítjük az élességet, újra megkomponáljuk a képet, majd exponálunk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza