Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Világítsd át!

 

Próbáld ki! Világítsd át!

Itt az ősz, készülhetnek a párás, ködös, sárga faleveles képek. Mi azonban egy másik tippet szeretnénk adni az őszi hangulat megörökítésére. Az őszi hangulat vonzza a fotósokat. De mit tehetünk, milyen képet készítsünk, ha nincs kedve kimozdulni az embernek, mert éppen pocsék esős idő van napok óta?

Az esős időnek is megvan a varázsa, de elég elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy elinduljuk fotózni. Ilyenkor jólesik a szoba melege és ha otthon próbálhatunk ki új fotótechnikákat. Ehhez próbálunk most egy tippet adni.

Azok a szép őszi falevelek:

Bármilyen szépek is a falevelek vagy egy falevél, ha csak egyszerűen lefotózzuk nem kapunk igazán izgalmas képet.

De ha csak egy részletét fotózzuk, sőt ha a világítással is játszunk egy kicsit, nem a fényképezőgép irányából, hanem szemből világítjuk meg, már izgalmasabb, nem a megszokott képet kapjuk.

A világítás:

A pontosság kedvéért (és a cikk címe is ez) nem szemből világítjuk meg, hanem átvilágítjuk. Mint az Üvegnegatívról fénykép készítése című cikkünkben, itt is hasonló technikát kell használnunk. Még egyszer nem részletezem a leírást, csak a legegyszerűbb megoldást, amivel a mintaképünk is készült. 

Ablaküvegen keresztül fotóztunk.
Az ablaküveget megtisztítottuk, majd a falevelet a száránál fogva egyszerűen ráragasztottuk egy celluxszal. A napot vékony fátyolfelhő borította, de így is elegendő volt a fény mennyisége ahhoz, hogy a falevelünket átvilágítsa. (Napsütésben még egyszerűbb dolgunk van.)

A fényképezőgép beállítása:

Amire figyelnünk kell, hogy elég közel tudjunk menni a falevélhez. A kompakt és bridge fényképezőgépek esetében válasszuk a makro funkciót. Tükörreflexes fényképezőgépek esetében ha nincs makro objektívünk, akkor közgyűrű vagy dioptriás előtétlencsék használatával fogunk tudni elég közel menni.

UI: A kép elkészítéséhez nem használtunk semmilyen különleges technikát! Akár bridge vagy kompakt fényképezőgéppel is elkészíthető!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza