Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

HDR képek: 3 beállítás, amit érdemes megfogadni

2017.09.24. HDR képek: 3 beállítás, amit érdemes megfogadni

Sokan, amikor elkezdenek HDR képek készítésével kísérletezni, egyszerűen elkészítik a három, vagy öt különböző expozíciójú képet, egy erre alkalmas szoftver segítségével összerakják, és szerintük kész is.
Az eredmény azonban nem mindig optimális.

tovább

Csalás!? HDR fotó egy képből?

2017.09.15. Csalás!? HDR fotó egy képből?

Ez csalás vagy nem? Egy fotóból is készíthetünk HDR típusú képet?
És ez is van olyan szép mint egy több fényképből készült HDR fotó?

tovább

A tűző napsütés ellenszere - diffúz fólia

2017.08.17. A tűző napsütés ellenszere - diffúz fólia

Fotózásnál gyakran van szükségünk szórt fényre. Ha nem áll a rendelkezésünkre, akkor nekünk kell a kemény fényt módosítani (lágyítani). Arról már írunk a fotós cikkek között, hogyan tudjuk a vaku fényét lágyítani, de hogyan módosítsuk a tűző napsütést?

tovább

Próbáld ki! Egyszerű, olcsó megoldások derítőlapokra

2017.08.07. Próbáld ki! Egyszerű, olcsó megoldások derítőlapokra

Mi a derítés? Mit használjunk, vagy mit használhatunk derítőlapnak? A nyár kellős közepén járunk, és már az előző cikkeink is nyári fotótippekről szóltak. Most is ezt a vonalat követjük, készítsünk otthon, olcsón derítőlapot.

tovább

Nyári fotótippek 5 - villámok fotózása

2017.07.23. Nyári fotótippek 5 - villámok fotózása

A kánikula után mindig jön a felfrissülés, általában vihar és sok villám kíséretében. Ezek a villámok egyeseket megrémítenek, míg másokat, pl: a fotóst arra késztetnek, hogy a vihar felé figyeljen, elővegye a fényképezőgépet és lefotózza azokat. Megnézzük, hogyan fotózzunk villámokat egyszerűen, hogyan állítsunk be a fényképezőgépet.

tovább

Nyári fotótippek 4 - kelj korán, feküdj későn

2017.07.15. Nyári fotótippek 4 - kelj korán, feküdj későn

Nyaraláson korán kelni, majd későn lefeküdni? Egy pár fénykép kedvéért? Igen! Ha igazán szép esti, vagy éjszakai városképeket szeretnél, vagy hangulatos hajnali párás napfelkeltét, akkor igen.

tovább

Nyári fotótippek 3 - a fények

2017.07.08. Nyári fotótippek 3 - a fények

Mindenki szeretné, hogy a nyaralás képei ne csak emlékeket őrizzenek, hogy hol jártunk, hányszor pancsoltunk, hanem fel is idézze a hangulatokat, a gyönyörű helyszíneket. Ehhez használjuk ki a fények adta lehetőségeket. Nézzük, hogyan csináljuk:

tovább

Nyári fotótippek 2 - a részletek

2017.07.01. Nyári fotótippek 2 - a részletek

A nyaralás, vagy egy kirándulás késztet minket arra, hogy ne hagyjuk otthon a fényképezőgépet, és mindent lefotózzunk. A "minden" szó sajnos sokaknál szó szerint működik, és mindegyik fényképbe mindent próbálnak belezsúfolni. Pedig a részletek sokszor többet elárulnak, és mutatósabbak. Nézzük milyen képekkel dobhatjuk fel a nyaralási fotósorozatunkat:

tovább

Nyári fotótippek 1 - vigyázat meleg

2017.06.26. Nyári fotótippek 1 - vigyázat meleg

Vigyázat meleg! Sorra dőlnek meg a meleg rekordok, ami nem csak minket, de a fotós felszerelésünket is igénybe veszi. Mire kell vigyáznunk a melegben? Vagy mit tegyünk akkor, ha a vízpartra menekültünk, és a vízbe (esetleg sós tengervízbe) ejtettük a fényképezőgépet?

tovább

Frissítéseink 2017 első feléből

2017.06.03. Frissítéseink 2017 első feléből

Összeszedtük 2017 első 5 hónapjának frissítéseit, mivel is foglalkoztunk eddig ebben az évben:

tovább