Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Próbáld ki! Halloween tök

2017.10.31. Próbáld ki! Halloween tök

A Halloweeni faragott tökök már biztosan készen vannak, és ha jól sikerült a faragás, akkor készítsünk róla egy izgalmasabb képet.

tovább

Beeső fény - visszavert fény

2017.10.19. Beeső fény - visszavert fény

Mit mér a fényképezőgép fénymérője? Számít-e, hogy mit fotózunk? Egy kicsit visszakanyarodunk az előző cikkhez, ahol a fényméréssel foglalkoztunk.

tovább

Középre súlyozott, vagy mátrix fénymérés? Válassz okosan!

2017.10.10. Középre súlyozott, vagy mátrix fénymérés? Válassz okosan!

A fényképezőgépek automatikája a legtöbb esetben tökéletesen megoldja a fénymérést. De ott van az a "legtöbb" szó. Mert bizony néha hibázik és nem ad pontos eredményt az automata beállítás. A fénymérési módot mi is kiválaszthatjuk. Középre súlyozott, spot, vagy mátrix fénymérés? Melyiket válasszuk?

tovább

HDR képek: 3 beállítás, amit érdemes megfogadni

2017.09.24. HDR képek: 3 beállítás, amit érdemes megfogadni

Sokan, amikor elkezdenek HDR képek készítésével kísérletezni, egyszerűen elkészítik a három, vagy öt különböző expozíciójú képet, egy erre alkalmas szoftver segítségével összerakják, és szerintük kész is.
Az eredmény azonban nem mindig optimális.

tovább

Csalás!? HDR fotó egy képből?

2017.09.15. Csalás!? HDR fotó egy képből?

Ez csalás vagy nem? Egy fotóból is készíthetünk HDR típusú képet?
És ez is van olyan szép mint egy több fényképből készült HDR fotó?

tovább

A tűző napsütés ellenszere - diffúz fólia

2017.08.17. A tűző napsütés ellenszere - diffúz fólia

Fotózásnál gyakran van szükségünk szórt fényre. Ha nem áll a rendelkezésünkre, akkor nekünk kell a kemény fényt módosítani (lágyítani). Arról már írunk a fotós cikkek között, hogyan tudjuk a vaku fényét lágyítani, de hogyan módosítsuk a tűző napsütést?

tovább

Próbáld ki! Egyszerű, olcsó megoldások derítőlapokra

2017.08.07. Próbáld ki! Egyszerű, olcsó megoldások derítőlapokra

Mi a derítés? Mit használjunk, vagy mit használhatunk derítőlapnak? A nyár kellős közepén járunk, és már az előző cikkeink is nyári fotótippekről szóltak. Most is ezt a vonalat követjük, készítsünk otthon, olcsón derítőlapot.

tovább

Nyári fotótippek 5 - villámok fotózása

2017.07.23. Nyári fotótippek 5 - villámok fotózása

A kánikula után mindig jön a felfrissülés, általában vihar és sok villám kíséretében. Ezek a villámok egyeseket megrémítenek, míg másokat, pl: a fotóst arra késztetnek, hogy a vihar felé figyeljen, elővegye a fényképezőgépet és lefotózza azokat. Megnézzük, hogyan fotózzunk villámokat egyszerűen, hogyan állítsunk be a fényképezőgépet.

tovább

Nyári fotótippek 4 - kelj korán, feküdj későn

2017.07.15. Nyári fotótippek 4 - kelj korán, feküdj későn

Nyaraláson korán kelni, majd későn lefeküdni? Egy pár fénykép kedvéért? Igen! Ha igazán szép esti, vagy éjszakai városképeket szeretnél, vagy hangulatos hajnali párás napfelkeltét, akkor igen.

tovább

Nyári fotótippek 3 - a fények

2017.07.08. Nyári fotótippek 3 - a fények

Mindenki szeretné, hogy a nyaralás képei ne csak emlékeket őrizzenek, hogy hol jártunk, hányszor pancsoltunk, hanem fel is idézze a hangulatokat, a gyönyörű helyszíneket. Ehhez használjuk ki a fények adta lehetőségeket. Nézzük, hogyan csináljuk:

tovább