Online fotótanfolyam

Fényképezőgépet karácsonyra 1. rész

 

Fényképezőgépet karácsonyra 1. rész

Mindjárt itt a karácsony és újra beszélni kell róla!
Milyen fényképezőgépet vegyek?
Egy olcsó tükörreflexes, egy hasonló árú Milc, vagy jó lesz nekem a telefon is? Hova lettek az olcsó kompaktok?

Hova tűntek az olcsó kompaktok?

Az első dolog ami észrevehetően változott a piacon, hogy az olcsó kompakt fényképezőgépek választéka jelentősen lecsökkent. Ennek egyértelműen az egyre jobb képminőséget adó okostelefonok (kamerás mobilok) elterjedése az oka. És ehhez nem kell felső kategóriás telefont venni, már középkategóriában is bőven találni olyat, amelyik hozza azt a képminőséget ami miatt nem vesz sok ember kompakt gépet.

Vagyis az okostelefonok (kamerás mobilok) elterjedése előtt, aki egy kicsi, árban megfizethető, könnyen kezelhető fényképezőgépet szeretett volna, az az olcsó kompaktok közül választhatott. És volt miből!

Most ez a kereslet a kamerás mobilok elterjedése miatt nagyon lecsökkent. Akik eddig olcsó kompaktot vettek, most jószerint beérik egy kamerás mobillal. Ezért az olcsó kompaktok választéka egész kicsi lett.

Képminőség terén nem biztos, hogy jobban járnak egy kamerás mobillal, de ha az ár a lényeg...

Ami jobb mint egy kamerás mobil:

A kompakt fényképezőgépeknek az a szegmense (piaca) maradt meg, amelyik egyértelműen jobb egy-két funkcióban mint egy mobil. Ilyen például a nagy zoom átfogás (30-szoros, 40-szeres), jobb objektív és így jobb képminőség, kicsi méret és 4K videó. Árban viszont természetesen többet kell fizetni értük, mint az olcsóbb és lényegesen kisebb tudású kompaktokért. Ezek tulajdonképpen a nagyzoomos kompakt fényképezőgépek.

A rögtönképes fényképezőgépek:

Mint egy főnix, a poraiból éledt újjá ez az analóg megoldás! Több mint egy évtizeddel ezelőtt még a Polaroid cég volt aki ebben a megoldásban az élen járt és a piacot lefedte. De a digitális fényképezőgépek rohamos elterjedésével majdnem teljesen eltűnt ez a technika a piacról.

Ehhez hozzájárult az is, hogy a Polaroid gépek nyersanyag árai a legdrágább önköltségű képeket adták. (a 10db-os csomag ára 5-6000 Ft között mozgott már 10 évvel ezelőtt is.) 

Most a Fujifilm lett a fő fejlesztője ennek az analóg technikának. Sőt most már van olyan Instax fényképezőgép, amelyik digitális is egyben. A rögtönkép mellé digitálisan is tudjuk tárolni a képeket. Azt hiszem én ennek a kombi megoldásnak örülök a legjobban.

Nagy zoom tartomány, cserélhető objektív nélkül:

Aki igazán nagy zoomtartományt szeretne a legelérhetőbb áron, objektívek cserélgetése nélkül (hogy a messzebb lévő témát is egészen közel tudja hozni), az a szuperzoomos bridge fényképezőgépek között találja meg a számítását. Ráadásul ezért a zoom tartományért, ami akár 60-szoros is lehet, a legkedvezőbb árat kell fizetnie (egy cserélhető objektíves rendszerhez képest). De számolni kell azzal, hogy további fejlesztésekre nincs lehetőség. Maximum egy polárszűrő és egy külső rendszervaku amivel felturbózhatjuk a rendszerünket. Ha van a fényképezőgépen vakupapucs, amibe a rendszervakut csatlakoztathatjuk.

Cserélhető objektív és kicsi méret:

Legyen fejleszthető, cserélhető az objektív, vakupapucs a tetején és mindez kicsi méretben. A MILC (tükör nélküli) fényképezőgépek nyújtják ezeket a feltételeket lehetőségeket.

Ami a legjobb ezekben, hogy már a belépő kategória gépei is jobb képminőséget nyújtanak (főleg kevés fényben!) az egyszerűbb kompaktok és sok bridge gépeknél is.

A második ami igazán tetszik bennük, hogy vannak közöttük régi, negatívos fényképezőgép kinézetére emlékeztető/hasonlító, modellek. Ezek igazán csinosak :-) így akinek fontos a forma és a design az itt biztos megtalálja a neki valót.

Egy nagyobb fényképezőgép mellé, második fényképezőgépnek is tökéletes megoldás lehet. Ráadásul adapterek segítségével a nagyobb tükörreflexes testvér (ugyanolyan márka esetén) objektívei is használhatóak lesznek ezeken a fényképezőgépeken.

Talán az egyetlen hátrányuk a tükör nélküli rendszereknek, hogy ezeket az előnyöket bizony meg kell fizetni. Már a belépő kategóriában is.

Amikor a képminőség számít:

Itt sokan azt várják, hogy csak a tükörreflexes fényképezőgépekről lesz szó. De igazából a tükör nélküli rendszerek között (a közép és a felső kategóriában is) bizony megtaláljuk azokat a gépeket amelyek a legjobb képminőséghez kellenek.

Ha tényleg csak a minőség és felbontás számít, akkor a full frame szenzorméretű fényképezőgépek között kell keresnünk. Itt kapjuk a legalacsonyabb képzajt, a legnagyobb elérhető érzékenység (ISO) mellett, ami nagyon jól jön kevés fényben vaku nélkül.

És a legnagyobb objektív választékot is ezekhez találjuk. Nagy fényerejű objektíveket, széles gyújtótávolság tartományokban, vagy fix gyújtótávolságú objektíveket.
Ha már itt tartunk, el ne felejtsük, hogy a tükör nélküli rendszereknél is akad olyan gyártó (Panasonic, Olympus) amelyiknek nagyon széles az objektív választéka. Az olcsó alap objektívektől a nagy fényerejű fix objektívekig. Tehát egy komplett rendszert fel lehet építeni ezekből is. Kiváló minőségben, kicsi méretben.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza