Online fotótanfolyam

Csalás!? HDR fotó egy képből?

 

Csalás!? HDR fotó egy képből?

Ez csalás vagy nem? Egy fotóból is készíthetünk HDR típusú képet?
És ez is van olyan szép mint egy több fényképből készült HDR fotó?

Csalásnak számít ha egy fotóból készítünk HDR típusú képet? Nem pedig három, vagy öt fotóból?
Az elején tisztázzuk, hogy mi is az a HDR fotó, vagy HDR technika.

A HDR (High Dinamic Range) nagy dinamika tartományú képet jelent.

Egyszerűbben: nagy kontraszt tartományú (nagy kontraszt átfogású) képet jelent, olyat ahol egy képen belül a világos és a sötét képrészletek, tónusok is tökéletesen látszódnak.

Az elkészítés lényege, hogy ugyanarról a témáról több különböző expozíciójú felvételt készítünk. Az elkészült képek egyikén  a sötét képrészletek a másikon a normál és a harmadikon a világos képrészletek legyenek jól exponálva.

Majd ezeket a képeket egy erre alkalmas szoftverrel egyesítjük, és így kapjuk meg a HRD képünket amelyiken minden kontraszt/tónus tartomány tökéletesen látszódik.

És akkor hogyan készíthetünk egy fotóból HDR képet?

Két megoldás is létezik erre:

  • Ha egy picit "csalunk" (itt fontos az idézőjel),
  • vagy nagyon csalunk.

Az eredeti fotónk.

Ha csak egy picit "csalunk", akkor kihasználhatjuk a fényképezőgépek RAW (nyers) formátumát. A RAW képek feldolgozásakor, utólag készíthetjük el a három különböző expozíciójú képet, majd ezekből a képekből már tudunk "rendes" HDR fotót készíteni.

Ha csalunk, akkor megpróbáljuk kihasználni a HDR készítésére használt szoftver lehetőségeit. (A legtöbb HDR fotó készítésére használt program tud egy fotóból is ál HDR fotót készíteni.) Csak egy fotót hívunk be a programba, majd ebből az egy fotóból készítjük el a hamis HDR fotónkat.

Egy fotóból készült HDR fotó. 

A végeredménytől viszont ne várjunk csodát! Természetesen nem lesz olyan, mintha egy fotó helyett készítettünk volna három különböző expozíciójú képet és ebből készítettük volna el az igazi HDR fotónkat.

Nem kapjuk vissza ugyanazt a részletgazdagságot! A sötét, mély tónusokban és a világos tónusokban is hiányozni fognak a részletek, ahogy a mintaképünkön is látszik. Kísérletezni persze lehet ezzel a módszerrel is, sőt egészen érdekes hatásokat érhetünk el a képeinken. De ha igazi, minőséget szeretnénk, akkor vegyük elő az állványt és készítsük el azt a három képet, ami minimálisan kell a valódi HRD fotóhoz! 

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza