Online fotótanfolyam

HDR képek: 3 beállítás, amit érdemes megfogadni

 

HDR képek: 3 beállítás, amit érdemes megfogadni

Sokan, amikor elkezdenek HDR képek készítésével kísérletezni, egyszerűen elkészítik a három, vagy öt különböző expozíciójú képet, egy erre alkalmas szoftver segítségével összerakják, és szerintük kész is.
Az eredmény azonban nem mindig optimális.

Van három fontos beállítás, amit a HDR képek készítésénél sokan elfelejtenek, vagy talán kezdőként nem ismernek. Pedig a tényleg jó minőségű HDR képhez fontos alkalmazni!

A három fontos beállítás:

  • Manuális élességállítás
  • Blende előválasztás mód
  • AEB - Automatikus Expozíciós sorozat

Miért fontosak ezek a beállítások?

A manuális élességállítás:
Ennek az oka, hogy az élesség véletlenül se állítódjon el. Az állvány használata is segít az élességállításban azzal, hogy mindegyik képnél ugyanazon a ponton fog a fényképezőgép élességet állítani.

De próbáljuk csak ki, hogy elég egyszer élességet állítani. Ha megkomponáltuk a képünket, és beállítottuk az élességet, akkor ki is kapcsolhatjuk az automatikus élességállítást. Így nem állítódhat el az élesség.
Az ember mindig a saját hibáiból tanul. Nekem is kellett egy pár elrontott kép, mire beláttam, hogy jobban járok így.

Blende előválasztás:
A HDR képekhez minimum 3 különböző expozíciójú felvételt kell készítenünk.

- Ha ezt program módban tesszük, akkor a fényképezőgép a három különböző expozíciót, a blende és a záridő együttes megváltoztatásával éri el.

- Ha blende előválasztással készítjük el a felvételeket, akkor csak a záridő ami változni fog a három különböző expozícióhoz. Ennek következményeként a mélységélesség nem fog megváltozni.

AEB: (Auto Expozure Bracketing) Automatikus Expozíciós sorozat:
Ha a fényképezőgépeknek ezt a funkcióját használjuk, akkor nem kell manuálisan, minden exponálás előtt a plusz-mínusz korrekcióval módosítani a felvételeinket. A fényképezőgép elvégzi helyettünk.
Az első felvételnél pontosan exponál, a második képnél egy fényértéknyivel alulexponálja a felvételt, a harmadik felvételnél pedig egy fényértéknyivel túlexponálja a képet.

+1 tipp: Az első HDR képeknél érdemes olyan kompozícióval próbálkozni, ahol (nem gyorsan mozgó) felhők is vannak a képen. Ez nagyon látványos tud lenni és további kedvet ad majd a próbálkozásokhoz, gyakorláshoz.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza