Online fotótanfolyam

Fényképezőgépet karácsonyra 2. rész

 

Fényképezőgépet karácsonyra 2. rész

Az előző cikkünket most megfordítjuk. A vásárlói kérdések alapján válaszolunk.
"Kellene egy fényképezőgép a családnak..."

Kellene egy fényképezőgép a családnak. Egy olyan, amit bárki tud használni, amelyik minden helyzetben (nyaralás, karácsony, ünnepek) megbízhatóan végzi a dolgát, és jó képminőséget ad. Legalábbis jobbat mint egy kamerás mobil. És ha nem muszáj, ne is legyen attól nagyobb.

Jó választás a nagyzoomos kompaktok, 30-40-szeres zoommal, zseb-mérettel, vagy ha egy kicsivel nagyobb méret és súly még belefér, akkor a bridge fényképezőgépek. Ez utóbbiakkal ráadásul képminőségben jobban járunk, több beállítási lehetőséget kapunk, nagyobb zoom tartományú (40-60-szoros) gépet is választhatunk. És sokan esküsznek rá, hogy sokkal jobb a fogásuk! :-)

Amit nem szabad kihagyni ebből a felsorolásból: a prémium kategóriás kompakt fényképezőgépeket.
Mitől jobbak ezek a hagyományos/olcsóbb kompaktoknál? Egyrészt sokkal jobb a képminősége és másrészt több (pl: manuális) beállítási lehetőséggel rendelkezik.

- A nagyobb szenzorméret biztosítja a jobb képminőséget.

- A több beállítási lehetőség több kreativitásra ad lehetőséget.

Ezek teszik alkalmassá őket arra, hogy sok tükörreflexes tulajdonos második fényképezőgépnek egy prémium kompaktot válasszon.

Olyan fényképezőgépet szeretnék, amelyik cserélhető objektíves. Az alap objektív mellé legyen egy nagyobb zoom is. Legyen kicsi, könnyű, nem szeretnék sok felszerelést, nagy táskát cipelni. De mindenképp fontos a jó minőség. És mindez a lehető legolcsóbban.

Ezek a fényképezőgépek a belépő kategóriájú tükör nélküli (MILC) gépek és a belépő tükörreflexes gépek. Bár a tükör nélküli gépek kétség kívül sokkal kisebbek, a tükrös társaik sem túl nagyok.

Az olcsóbb fényképezőgéphez olcsó alap zoom objektívet kapunk (valljuk be ezek minősége nem veszi fel a versenyt a drágább társaikéval), de találhatunk olyan üzletet, ahol egy nagyobb zoom objektívvel együtt, kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg.

A képminőséget a szenzorok mérete biztosítja számunkra, ami minimum 4/3 col, vagy APS-C méret. A képminőséget egyébként akkor fogjuk a legjobban észrevenni amikor kevés fényben fotózunk.

Ha nem az ár, hanem a méret a fontos!

A tükör nélküli, cserélhető objektíves kategóriában (a közép kategóriában) biztos megtalálja bárki a számítását! Egy nagyobb szenzorméretű (APS-C) gépet érdemes választani mert így kapunk még jobb képminőséget és ami nagyon fontos, kevesebb képzajt.

Ezek a gépek nem csak a minőségben nyújtanak többet, hanem gyéb funkciókban, mint élességállításban, 4K videóban.

Ha fontos, hogy ebben a rendszerben sok objektív közül tudjunk választani, akkor még mindig jó helyen vagyunk. Akár fix objektíveket, akár nagy fényerejű objektíveket szeretnénk választani, széles választék áll rendelkezésre.

Ha a fotók mellett jó minőségű videókat is szeretnénk készíteni, akkor is jó választás egy tükör nélküli rendszer.

Olyan fényképezőgépet keresek amelyikkel kevés fényben vaku nélkül jó minőséget kapok, alacsony képzajjal. Akár műtermi körülmények között is tudom használni, ahhoz megfelelő minőségeben.

Ebben az esetben egy Full Frame szenzorméretű kamera a jó választás. Ez biztosítja majd a legjobb minőséget, kevés képzajt, nagy dinamikát kevés fényben. A Full Frame szenzorral kisebb lehet a mélységélesség, így jobban elmosható portrék esetében a háttér. Ezekhez a gépekhez találjuk a legszélesebb objektív választékot és kiegészítőket.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

vissza