Online fotótanfolyam

Kezdjük az alapoknál: - A, P, Tv, Av, M - Melyik mit jelent? 4. rész

 

Kezdjük az alapoknál: - A, P, Tv, Av, M - Melyik mit jelent? 4. rész

Igazából a végére értünk az öt alap beállításnak, de van még egy amit szeretnék megemlíteni. A negyedik részben a fényképezőgépek üzemmódjai közül a rejtélyes "B" üzemmódot nézzük meg részletesen.

Azért rejtélyes, mert a tükörreflexes fényképezőgépek némelyikén (pl.: a Canon közép- és felső kategóriás fényképezőgépeinél) a vezérlőtárcsán az előző cikkekben említett A, P, Tv, Av, M üzemmódok mellett ez a B üzemmód is választható. Sok fényképezőgépen pedig nincs ott a vezérlőtárcsán/módválasztó tárcsán.  

A fényképezőgépeket már régen használó fotósoknak ez a választható üzemmód teljesen egyértelmű, tudják, hogy mire való. De a fiatalok között sokan akadnak, akik még nem találkoztak vele, pedig nagyon hasznos funkcióról van szó.

B - "Bulb expozíció" : igazából nem is szoktuk üzemmódnak hívni (B üzemmód -  elég furcsán cseng), hanem csak B időnek.

Ebben a beállításban a fényképezőgép zárszerkezete mindaddig nyitva marad, ameddig az exponáló gombot lenyomva tartjuk.
Egyszerűbben fogalmazva: amikor az exponálógombot lenyomjuk a fényképezőgép zárszerkezete kinyit, és csak akkor zár be, ha elengedjük az exponálógombot.

Mire jó és hol használjuk ezt a beállítást?

Konkrét példát említve a B-idő nagyon jól használható tűzijátékok fotózásánál, éjszakai városképek, éjszakai tájképek elkészítésénél és bármilyen hosszú expozíciós időt igénylő fotók elkészítésekor.

Így készült például a következő fotó is:

A kép készítéséről ide kattintva olvashatsz.

A B időnél, mivel nagyon hosszú expozíciós időt használunk, van két eszköz amit szinte kötelezően használnunk kell. Na jó! Igazából csak egy, de a másik is nagyon fontos.

  • Az első eszköz: az állvány!
    Amennyiben ezt a funkciót használjuk, szinte minden esetben kötelező a használata!
  • A másik eszköz: a távkioldó!
    Ez az ami nem feltétlenül szükséges, de jó ha van és használjuk. Ugyanis előfordulhat, hogy az exponálógomb megnyomásával a fényképezőgépünket megmozdítjuk, vagyis bemozdul, ezzel elrontva a kép minőségét.
    Ezt elkerülhetjük, ha a fényképezéshez távkioldót használunk. Így a fényképezőgép beállítása után már nem kell hozzáérnünk a géphez, és a hosszú exponálás alatt nem fog bemozdulni.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza