Online fotótanfolyam

Kezdjük az alapoknál: - A, P, Tv, Av, M - Melyik mit jelent? 2 rész

 

Kezdjük az alapoknál: - A, P, Tv, Av, M - Melyik mit jelent? 2 rész

Mik ezek a betűk a fényképezőgép vezérlőtárcsáján? Pontosan melyik mit jelent? És mikor melyiket használjuk?
A második részben folytatjuk a fényképezőgépek üzemmódjainak bemutatását a rekesz- és a záridő előválasztással.

Az előző részben a teljesen automata és a program üzemmódot néztük meg. Most a rekesz- és a záridő előválasztás üzemmód következik.

Rekesz előválasztás:

  • Ezt a fényképezőgépek vezérlőtárcsáján Av, vagy A betűvel jelölik a gyártók.

De ne is szaladjunk ennyire előre, nézzük meg először mi az a rekesz, vagy más néven blende.

A rekesz az objektívnek egy alkatrésze, ami tulajdonképpen egy változtatható méretű, kör alakú nyílás. Ezen keresztül jut a fény a fényképezőgép fényérzékelőjére. És mivel a méretét szabályozni tudjuk, ezzel befolyásolhatjuk a fényképezőgépbe jutó fénymennyiséget.

Egyszerűbben: Ez nem más, mint egy olyan lyuk az objektíven belül, amelynek az átmérőjét csökkenthetjük illetve növelhetjük. Ezzel szabályozva a fényérzékelőkre jutó fény mennyiségét.

Tehát, amikor a rekesz előválasztás üzemmódot választjuk a fényképezőgépen, akkor mi állítjuk be, hogy mekkora lyukon keresztül engedjük be a fényt a fényképezőgépbe.

Záridő előválasztás:

  • Ezt a fényképezőgépek vezérlőtárcsáján Tv, vagy S betűvel jelölik a gyártók.

A záridővel azt szabályozzuk, hogy a fényképezőgépbe bejutó fény mennyi ideig világítsa meg a fényérzékelőt. Vagyis ez a zársebesség.

A zársebességet a másodperc törtrészeiben határozzuk meg. A leggyakoribb zársebességek a következők:

1/15, 1/20, 1/25, 1/30, 1/40, 1/60, 1/125, 1/200, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000 másodperc.
Jelölésüknél azonban elhagyjuk a számozás elejét, nem tört, hanem egész számok formájában használjuk, így az '1/250' helyett csak '250' a jelölés.
Minél nagyobb a szám, annál rövidebb a záridő. Mivel a szám a másodperc tört részét jelenti.

Tehát, amikor a záridő előválasztás üzemmódot választjuk a fényképezőgépen, akkor mi állítjuk be, hogy mennyi ideig engedjük be a fényt a fényképezőgépbe.

Mikor melyiket válasszuk? Vagy mikor kell ezen üzemmódok közül valamelyiket választanunk?

A rekesz és a záridő szorosan összefügg egymással, mivel együtt határozzák meg a helyes expozíciót.

Így amikor az Av módot választjuk akkor mi kiválaszthatjuk, hogy mekkora rekesszel szeretnénk fotózni, a fényképezőgép pedig automatikusan beállítja hozzá a záridőt!

amikor pedig a Tv módot választjuk, akkor kiválaszthatjuk, hogy milyen záridővel szeretnénk fotózni, a fényképezőgép pedig automatikusan beállítja hozzá a megfelelő rekeszt.

Nézzünk egy-egy konkrét példát mindkét esetre:

Av - Amellett, hogy az expozíciót befolyásoljuk vele, a rekesz  mélységélesség egyik befolyásoló tényezője is. Tehát akkor is használhatjuk ezt az üzemmódot, amikor szeretnénk a mélységélességet szabályozni. Klasszikus helyzet amikor portrét fényképezünk. Itt szeretnénk kicsi mélységélességet elérni, hogy a háttér minél jobban eléletlen legyen, vagy egy tájkép elkészítésénél szeretnénk nagy mélységélességet elérni, hogy a fotón minden éles legyen!

Tv- Itt is nagyon könnyű példát mondani, elég ha csak a sportfotókra gondolunk, ahol gyakran kell nagyon rövid záridővel fotóznunk ahhoz, hogy megfagyasszuk a mozdulatokat. Másik eset, ha szándékosan hosszú záridőre van szükségünk, mint például egy éjszakai fotózásnál, ahol nagyon kevés a fény.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza