Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Így lehetsz fotósból varázsló!

 

Próbáld ki! Így lehetsz fotósból varázsló!

Ezzel a fotóval, fél óra alatt fotósból varázsló lettem a kislányom szemében. Pedig a fényképeket nem is én, hanem Ő készítette.
Hogyan sikerült fénygömböket varázsolni az utcára?

Ez a fénykép a tökéletes Próbáld ki! sorozatba illő munka volt. Elkészítéséhez több dolgot is ki kellett próbálni, mivel ilyen képet még nem készítettem én sem. Az interneten bolyongva láttunk egy hasonló képet, amire a kislányom azonnal megkérdezte: "Ez hogy csinálták apa?" Így adott lett a feladat, hogy mi is elkészítsük.

A kihagyhatatlan feltételek, a kötelező fotós kiegészítők:

Éjszakai fotó révén teljesen természetes, hogy az elkészítéséhez állványra lesz szükség. A bemozdulásmentesség további biztosításához pedig jól jön még egy távkioldó is.

Mi világít a fotón?

Talán ez okozta a legtöbb fejtörést a fotózás előkészítésében. Tudtam, hogy kell egy kicsi, de nagyon erős lámpa, amit ha egy madzagra kötve megpörgetek, akkor hosszú záridős fényképezés mellett szép fényköröket eredményez majd a képen.

Az első ami eszembe jutott, a ledes zseblámpánk. Ez elég erős ahhoz, hogy a fénye látszódjon a képen. De ez a zseblámpa egyszerűen megpörgetve, egy pontból (ugyanazon helyről) nézve, nem ad majd teljes kör alakot.
Ennek az oka, hogy a lámpa pörgése közben, amikor távolabb van tőlünk nézőtől (és a fényképezőgéptől), akkor takarásban van, nem felénk világít. Vagyis nem látjuk magát a világító ledet!

Hogy ezt kiküszöböljük, olyan lámpára van szükség, amelyik nem egy irányba világít, hanem mindenfelé. Valahogy úgy mint egy hagyományos villanykörte. Ha egy ilyet találunk, akkor azt a pörgés közben mindig látni fogjuk.

A megoldást a mi esetünkben egy gyerekjáték, méghozzá építőkockák jelentették! Ezt pontosan a lámpa világító felére tettem, és így sikerült elérni a szükséges világítást.

Így készül a világító gömb:

Mitől lesz a forgó lámpából gömb? A forgatás közben nekünk is el kell fordulni, méghozzá egy fél fordulatot. De ez nem is olyan egyszerű. Ha csak simán elfordulunk, akkor nem kapunk szabályos gömböt.

A szabályos gömbhöz a forgás középpontjának a kezünknek, pontosabban a madzagot tartó (forgató) kézfejünknek kell lennie. Ez a fotózás közben úgy néz ki, hogy a kezünk egy helyben van, mi pedig e körül egy félkört írunk le.

Ha minden stimmel akkor megkapjuk a szabályos gömböt.

Hogyan lesz két gömb a fotón?

Ez a trükk már a képszerkesztő programok segítségével készült. Kell hozzá két fénykép, két különböző színű és helyű fénygömbbel. Majd a két képet egy képszerkesztő programban összeillesztjük.

További fontos feltételek a fotók elkészítéséhez:

  • A fényképezőgépet állványra kell tenni a képek elkészítéséhez.
  • Záridőnek B időt kell választani, hogy addig tudjunk exponálni, ameddig a fél fordulatot megtesszük a forgatás közben.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza