Online fotótanfolyam

Kezdjük az alapoknál: - A, P, Tv, Av, M - Melyik mit jelent? 3 rész

 

Kezdjük az alapoknál: - A, P, Tv, Av, M - Melyik mit jelent? 3 rész

Mik ezek a betűk a fényképezőgép vezérlőtárcsáján? Pontosan melyik mit jelent? És mikor melyiket használjuk?
A harmadik részben is folytatjuk a fényképezőgépek üzemmódjainak bemutatását a manuális móddal.

Az első félreértést gyorsan hagy tisztázzam: A manuális üzemmód nem jelent manuális élességállítást! Természetesen itt is mint az előző cikkekben tárgyalt automata, program, rekeszautomata és időautomata üzemmódoknál választhatunk manuális élességállítást. De az élességállítás az üzemmódoktól független beállítási lehetőség!

Manuális üzemmód:

  • Ezt a fényképezőgépek vezérlőtárcsáján M betűvel jelölik a gyártók.

Ha ezt az üzemmódot választjuk, akkor az expozíciós adatokat (elsősorban a rekeszt és záridőt illetve az érzékenységet) tudjuk és kell manuálisan beállítanunk. Azt, hogy milyen záridővel és milyen rekesszel szeretnénk fényképezni.

Fontos! A manuális beállításnál nem kell lemondanunk a fényképezőgép fénymérőjének a használatáról! Attól, hogy ezt a beállítást választjuk, fényképezőgép fénymérője működik és ha szeretnénk tudjuk használni.

Az expozíciós szint kijelzője (ha belenézünk a keresőbe, akkor a képmező alatt láthatjuk) ha szeretnénk, segítségünkre van a megfelelő záridő és blende beállításhoz. De a manuális beállításoknál gyakran eltérünk a fénymérő által jónak ítélt expozíciós adatoktól.

Hol érdemes a manuális beállítást választani és használni?

  • Elsősorban műteremben használjuk
  • vagy olyan vakus felvételek készítésénél, ahol a fénymérőt nem tudjuk pontosan használni,
  • vagy szándékosan el akarunk tőle térni, felül akarjuk bírálni a fénymérőt.

Ha gyakorlati példát kell említenem, akkor a műtermi fotózás ahol a leggyakrabban használatos beállítás. Egy műteremben mi szabályzunk mindent. A vaku szinkronideje fényképezőgépenként adott, általában 1/125, 1/250s. De a rekeszt, a vakuk teljesítményét, elhelyezését, darabszámát, stb. mi állítjuk be.

Az automata beállítás itt nem használható, mivel nem kapnánk megfelelően exponált képet. Ellenben a manuális beállításokkal, ahol mindent pontosan tudunk szabályozni. (Egy műteremben több fényforrást, ráadásul különböző teljesítményűeket használhatunk, játszhatunk a távolságukkal, elhelyezésükkel, stb.)

Másik gyakori eset a manuális üzemmód használatára az éjszakai képek készítése:

Amikor az előttünk elhaladó autók lámpáinak a fényét szeretnénk egy fénycsíkként megjeleníteni egy fotón. Mint ebben a korábbi cikkünkben: Éjszakai "csíkos fényképek

vagy amikor fénnyel írunk a levegőben, mint ebben a másik korábbi cikkünkben: BUÉK fényírás

Fontos! A manuális beállításoknál mindig ellenőrizzük a képünket a fényképezőgép kijelzőjén! Ha kell, akkor tudjunk változtatni az expozíciós adatokon!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza