Online fotótanfolyam

Téli fotótipp - expozíció korrekció

 

Téli fotótipp - expozíció korrekció

Aki fotózott már télen szabadtérben, az biztosan észrevette, hogy a fényképezőgépek (és a telefonok) fénymérőjét, automata üzemmódban és automata fehéregyensúly beállítás mellett sokszor becsapja a hóról visszaverődő nagyon sok fény. Az elkészült képünk így alulexponált, sötét és gyakran kékes színű lesz. Ennek van egy egyszerű ellenszere.

A kompakt és Bridge gépeken, ha van akkor válasszuk a „Havas táj” üzemmódot. Ez automata expozíciókorrekciót jelent, középre súlyozott fénymérést, hogy a képünket ne csaphassa be a hóról visszavert fény.

A tükörreflexes fényképezőgépeknél, vagy a MILC fényképezőgépeknél is tegyük a következőt: ha a képünkön a hó inkább szürke színű, mint fehér, akkor az expozíciókorrekciót hívhatjuk segítségül.

Állítsuk pozitív irányba (+1, vagy +2 értékkel, ezt érdemes kipróbálni), így a fényképezőgép hosszabb záridőt fog használni a kép elkészítéséhez. Ezzel visszakapjuk a szép fehér havas tájunkat a fényképen is! És ha szerencsénk van, ez megoldja a képek fehéregyensúly problémáját is. A kékes elszíneződés csökkenni fog.

A helyes expozíciónk már megvan. Ne felejtsük el azonban, hogy a helyes expozíciót, hosszabb záridővel értük el. A hosszabb záridő miatt pedig két dologra kell majd odafigyelnünk:

  • Bemozdulás: Nézzük vissza a képeinket, és ha szükséges (mert életlen, bemozdult a képünk) használjunk állványt. Elsősorban a késő délutáni órákban fordulhat ez elő. Ha képstabilizátorral rendelkezik a fényképezőgépünk, mindenképpen érdemes bekapcsolni. Ráadásul a hidegben a fázós kezünk amúgy is nehezebben tartja meg remegés nélkül a fényképezőgépet.
     
    Ha állványunk és képstabilizátorunk sincs, megemelhetjük az érzékenységet, így az expozíciókorrekció miatt megemelt záridőt csökkenthetünk. De ezt a lehetőséget válasszuk utoljára, a megnövekedő képzaj miatt. 
     
  • Kiégett részletek: A havas tájat (a világos felület miatt) könnyű túlexponálni is. A sok fehér hó és jég, ami visszaveri a fényt, könnyen teheti kiégetté a képünket. Ebben az esetben a képünkön a fehér részek teljesen világosak lesznek, és nem tartalmaznak ezeken a területeken semmilyen részletet. Hogy ne legyenek a képeink ilyenek, nézzük vissza, és ellenőrizzük őket, és ha kell ismételjük meg, kisebb expozíciókorrekcióval.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza