Online fotótanfolyam

Téli fotótippek 1.

 

Téli fotótippek 1.

A téli fotózással kapcsolatban olykor olyan kérdések is felmerülnek, amik egyéb évszakban nem. Ilyenek például:
- A fényképezőgépet betehetem a kabátom alá, hogy felmelegedjen?
- Nem fog-e szétfagyni a fényképezőgép?
- Hóesésben miért lesz fehér pöttyös az összes fotó?
Nézzük meg ezt a pár kérdést, mire érdemes odafigyelni a téli fotók készítésekor?

Kezdjük az elején! Bírja a fényképezőgép a hideget?
"Nem fog szétfagyni?" 

Nem, nem fog szétfagyni! És igen, a hideggel legalább olyan jól bánnak a fényképezőgépek, mint a meleggel. Mindkettőnél (a melegnél és a hidegnél is) az extrém hőmérséklettel vannak a bajok.

A fényképezőgépek legtöbbjénél az üzemeltetési feltételek között 0-40 Celsius fok van megadva a használati utasításban (a pontos adatot keressük ott). De ha mínusz tíz fokban fogunk fotózni, mi valószínűleg hamarabb feladjuk, mint a fényképezőgép. A hideg elől magunkat, főleg az ujjainkat jobban kell védeni.

Azoknak akik sokat, hosszabb ideig esetleg extrém hidegben fotóznak érdemes téliesíteni a felszerelést. A téliesítés azt jelenti, hogy eltávolítjuk a kenőanyagokat a mozgó alkatrészekről. Ehhez azonban érdemes segítséget kérni szakemberektől, szakszerviztől. És ne felejtsük, hogy melegben ezután nem szabad használni, csak ha újra kapott kenőanyagot a fényképezőgép.

"A fényképezőgépet betehetem a kabátom alá?"

Ha állandóan a kabátunk alá dugdossuk a fényképezőgépet, akkor biztos a megfázás. Bár érdemes a fényképezőgépeket védeni a teljes kihűléstől vagyis attól, hogy átvegyék a kinti környezet akár -10 fokos hőmérsékletét, ha mindig a kabátunk alá tesszük, akkor a saját testhőmérsékletünket fogjuk hűteni a hideg géppel és a kabátunk nyitogatásával.

Jobban járunk, ha a táskájába rakjuk vissza, vagy veszünk egy erre a célra gyártott tokot.

A téliesített akkumulátor:

Amire egy téli, kinti fotózásnál érdemes figyelni az az akkumulátorok állapota, töltöttsége. A hidegben az akkumulátorok sokkal hamarabb merülnek le mint melegben, ezért mindenféleképpen töltsük fel az akkumulátorokat használat előtt. A többes szám nem véletlen. Ha hosszabb időre megyünk ki a szabadba fotózni, szükségünk lehet több akkura is.

Mint említettem az akkuk teljesítménye a hideg hatására csökken. Ezt a teljesítményt viszont visszakaphatjuk, ha a használaton kívüli akkukat (még a teljesen feltöltötteket is) melegen tartjuk. Ezt pedig a meleg zsebünkben tehetjük meg.

Vagyis akkumulátor téliesítése annyit jelent, tegyük a meleg zsebünkbe. 

"Hóesésben miért lesz pöttyös az összes fotó?"

A hóesés sajnos ronthatja a fotóink minőségét. Ennek több oka is van:

  • A sűrű hóeséstől a képünk tele lesz fehér foltokkal. Minél nagyobb zoom tartománnyal fotózunk annál sűrűbbek lesznek a foltok/pöttyök. Nagylátószögnél ritkábbak és apróbbak, telénél sűrűbbek, nagyobbak lesznek.
  • Akkor változnak át igazán fehér pöttyökké, ha a vakut is használjuk. Ilyenkor ugyanis megvilágítjuk az összes hópelyhet, amik fehér pöttyökként jelentkeznek a fotón.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza