Online fotótanfolyam

Nyári fotótippek 4 - kelj korán, feküdj későn

 

Nyári fotótippek 4 - kelj korán, feküdj későn

Nyaraláson korán kelni, majd későn lefeküdni? Egy pár fénykép kedvéért? Igen! Ha igazán szép esti, vagy éjszakai városképeket szeretnél, vagy hangulatos hajnali párás napfelkeltét, akkor igen.

"Kelj fel korán, majd feküdj le későn!" Persze ez a tipp nem csak a nyárra érvényes, ugyanúgy igaz a többi évszakra is, de amint már említettem az előző nyári fotótippekben, ha máskor nem is, de nyáron gyakrabban előkerül a fényképezőgép, és ráadásul új helyeket, tájakat látogatunk meg.

Nézzük miért éri meg felkelni korán:

Hajnali fotók:

Hajnalban a városban az utcák még üresek, az árusok még éppen csak kipakolnak. Egy olyan oldalát látjuk ilyenkor minden városnak ami csak erre az időszakra jellemző, és a legfontosabb, hogy nagyon kevés a turista, vagy elképzelhető, hogy rajtunk kívül sehol nincs egy sem.

Az emberek nem mennek bele a képbe, nincsenek útban. A terek utcák így tisztán fotózhatók.

És mire feljebb megy a nap a horizonton, a fények is kedvezőek lesznek ezek fotózására. (erről szólt a 3. Nyári fotótipp)

Ha a természetbe megyünk, akkor a klasszikus napfelkelte mellett, fotózhatjuk a laposan érkező fények miatt hosszúra nyúló fák árnyékait, a párafelhőben úszó tavakat, stb.

Technikai oldalról közelítve: Hajnalban a legkevesebb a por és a szmog a levegőben. Emiatt a levegő tisztább, a párát pedig gyorsan felszárítja a nap. A Napfelkelte színváltozásai című cikkünkben már említettük a témát.
Érdemes magunkkal vinni az állványt, a hosszabb záridő miatt szükség lehet rá.

Esti városképek:

(ez eddig is megtalálható volt a fotós tippek menüpont alatt)

A szép esti városképeken az égbolt nem fekete, hanem gyönyörű kék színű, mintha még nappal lenne.

Ahhoz, hogy ilyen kék legyen az égbolt, és kivilágított, lámpákkal teli városképet kapjunk, akkor kell fotózni, amikor a nap éppen csak lebukott a horizont mögött. Ilyenkor az égboltot még szépen megvilágítja, a város lámpáit pedig már felkapcsolták.

Éjszakai képek:

Ha már elkészítettük az esti, kék égboltos városfotóinkat, akkor érdemes még szétnézni és megkeresni az éjszaka is kivilágított látnivalókat. Ilyenek lehetnek a kivilágított szökőkutak, épületek, sétányok, szobrok.

Ezeknél ne számoljunk azzal, hogy majd kézből bemozdulásmentesen megtartjuk a fényképezőgépet. Itt már minden esetben állványra van szükségünk, vagy legalább egy stabil támaszra. Ha állvány híján (megtámasztva a fényképezőgépet) így sem sikerül bemozdulásmentesen elkészítenünk a képek, akkor használhatjuk a fényképezőgép önkioldóját. Csak keressünk egy helyet ahova letehetjük a fényképezőgépet, megkomponáljuk a képet, beállítjuk az önkioldót, és így fényképezünk.

A fényképezőgép érzékenységét ne állítsuk túl magas értékre. Az alacsony képzaj miatt, válasszuk az ISO100, vagy ISO200-as értéket.
Bővebben a képzajról előző cikkeinkben.

Kompakt és bridge fényképezőgépeknél érdemes kipróbálni a fényképezőgépek motívumprogramjait, néha jobb eredményt kapunk mint automata, vagy program üzemmódot használnánk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza