Online fotótanfolyam

Nyári fotótippek 5 - villámok fotózása

 

Nyári fotótippek 5 - villámok fotózása

A kánikula után mindig jön a felfrissülés, általában vihar és sok villám kíséretében. Ezek a villámok egyeseket megrémítenek, míg másokat, pl: a fotóst arra késztetnek, hogy a vihar felé figyeljen, elővegye a fényképezőgépet és lefotózza azokat. Megnézzük, hogyan fotózzunk villámokat egyszerűen, hogyan állítsunk be a fényképezőgépet.

Bizony, nem csak a napsütésben lehet fotózni. Jöhet egy-egy olyan záporos időszak is, amikor kiváló fotókat készthetünk a villámokról.

Milyen fényképezőgép szükséges hozzá?

A kompakt fényképezőgépet használók igazából kiesnek a villámfotózás lehetőségéből, mert olyan fényképezőgépre van szükség, amelyen lehet hosszabb, több másodperces, vagy B idejű expozíciót választani. Ilyenek a tükörreflexes, egyes bridge, illetve a MILC fényképezőgépek.

A fényképezőgép beállítása: 

Kell egy állvány!

A fényképezőgépet tegyük állványra! A hosszú záridő miatt ez elengedhetetlen.

A helyes expozíció.

A rekeszt állítsuk a legnagyobb értékre, ez lesz a legszűkebb nyílás (ráadásul így lesz a legnagyobb a mélységélesség). Ha így túl sötét a képünk és ráadásul nem nagyon látszanak a villámok sem, akkor nyithatunk a rekeszen. A hosszú záridő miatt ugyanis ezzel tudjuk befolyásolni az expozíciót (világosítani a képünket).

Nem kell a képzaj.

Válasszunk alacsony érzékenységet, az alacsony képzaj miatt.

Amire nincs szükség, az autofókusz (és a vaku)!

Az élességállítást állítsuk manuálisra és a végtelenre. Ha éjszaka, teljesen sötétben fotózunk, akkor a fényképezőgép nem tud majd élességet állítani.

Ami nagyon jól jön, a leghosszabb záridő.

A záridőt állítsuk 30 mp-re és exponáljunk. Sorban egymás után, amíg el nem ment a vihar. Vagy használhatunk B időt, ami azt jelenti, hogy a fényképezőgép zárszerkezete addig van nyitva, amíg az exponálógombot nyomva tartjuk.

Ezek után, már csak egy kis türelem kell! A villámokat azért mégsem befolyásolhatjuk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza