Online fotótanfolyam

Nyári fotótippek 2 - a részletek

 

Nyári fotótippek 2 - a részletek

A nyaralás, vagy egy kirándulás késztet minket arra, hogy ne hagyjuk otthon a fényképezőgépet, és mindent lefotózzunk. A "minden" szó sajnos sokaknál szó szerint működik, és mindegyik fényképbe mindent próbálnak belezsúfolni. Pedig a részletek sokszor többet elárulnak, és mutatósabbak. Nézzük milyen képekkel dobhatjuk fel a nyaralási fotósorozatunkat:

Tehát ne csak az egészet fotózzuk, keressük a részleteket is. Ne hagyjuk, hogy elkerülje a figyelmüket a nagy egész mögött rejtőző apró szépségek.

Ilyeneket találunk PL:

  • a városokban a homlokzatokon,
  • templomokban az ablakokon,
  • vagy egy óratornyot ne csak egészében fotózzuk, látványos lehet a torony óralapja is

Hogyan fotózzuk a távoli részleteket?

A távol lévő tárgyakat, részleteket, teleobjektívvel tudjuk lefotózni, vagy nagy zoom átfogású bridge fényképezőgépekkel. És ma már a kompakt fényképezőgépek között is szép számmal találunk már hétszeres zoom átfogásúakat.

Vagy, ha a helyszín engedi, csak közelebb kell menni.

A teleobjektívek használatánál a berázásos életlenségre kell figyelnünk. Ilyenkor a fényképezőgépeket stabilabban kell megtartanunk, vagy érdemes megtámasztanunk, esetleg állványt használnunk, hogy a kezünk remegésétől ne legyenek életlenek a fényképek.
Sokat segít még a képminőségben, ha képstabilizátoros objektívünk van.

A részletek is érdekesek lehetnek

Közeli részletek:

Ne csak a távolba nézzünk, érdekes részleteket fotózhatunk közelfényképezéssel is.

Pl:

  • Virágok,
  • kagylók a tengerparton
  • piacokon régiségek
  • egy különleges kávé, vagy ital ( pl: ellenfényben).

Ezekhez (ha nem tudunk elég közel menni) használjunk tükörreflexes fényképezőgépeknél makró objektíveket, de a kompakt és a bridge fényképezőgépeknél sincs gond, szinte mind tudnak makró képeket készíteni. Ezeknél a gépeknél arra érdemes figyelni, hogy nagyon közeli tárgytávolságnál hajlamosak torzítani. Ilyenkor növeljük a tárgytávolságot, és ez a torzítás csökken.

Ha tükörreflexes fényképezőgépünkhöz nincs makró objektívünk, akkor vásárolhatunk hozzá közgyűrűket, vagy másik nagyon egyszerű és olcsóbb megoldás az előtétlencsék használata.
Ezeket megvásárolhatjuk egyesével, nagyobb dioptria számmal, vagy készletben is, több különböző nagyításút, amelyeket így variálhatunk is.

Ne felejtsük, ha közelfényképeket készítünk akkor is szükségünk lehet egy állványra.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza