Online fotótanfolyam

Nyári fotótippek 1 - vigyázat meleg

 

Nyári fotótippek 1 - vigyázat meleg

Vigyázat meleg! Sorra dőlnek meg a meleg rekordok, ami nem csak minket, de a fotós felszerelésünket is igénybe veszi. Mire kell vigyáznunk a melegben? Vagy mit tegyünk akkor, ha a vízpartra menekültünk, és a vízbe (esetleg sós tengervízbe) ejtettük a fényképezőgépet?

A meleg veszélyei a fényképezőgépre és a felszerelésre nézve:

- Frissen sült negatív filmek:

A fényképezőgépek esetében, a még negatív filmre dolgozó fényképezőgépek vannak nagyobb veszélyben. A negatív filmek ugyanis sokkal érzékenyebbek a melegre, mint a digitális fényképezőgépek.

Napos időben elég kb. 15 percre az autóban, a szélvédő mögött hagyni, és a filmről készülő képeket már biztosan nem látjuk eredeti színükben. Ennyi idő alatt annyira fel tud melegedni a fényképezőgép és vele együtt a film is, hogy az már jelentős minőségromlást okoz, a negatív "megég".

- A napsütés, a homok és a fényképezőgép:

A tűző napsütés, vagy a zárt autó melege nem csak a negatívos fényképezőgépekre veszélyes. A digitális fényképezőgépek elektronikája, és az akkumulátorok sem szeretik az ilyen extrém meleget (tűző napsütést). Érdemes a zárt táskában hagyni, ha nem használjuk, és egy árnyékos hely is sokat segít.

A fényképezőgépek használati utasításai a legtöbb esetben 0-40 celsius fokot adnak meg üzemi hőmérsékletnek.

A táska a legjobb megoldás a por ellen is (ha nem használjuk), elsősorban a homokos tengerpartok szeles időjárásában.
A fényképezőgépet pedig tilos a homokba letenni. Még egy pillanatra sem! A pici homokszemcsék legkisebb résbe is belemennek, ami az egész fényképezőgépet, és az objektíveket is veszélyezteti.
Amikor zoomoláskor az objektívből sercegő hangot hallunk, akkor már baj van! A homokszemcsék már az objektívbe kerültek.

- A víz, a só, és a fényképezőgép:

A legnagyobb veszélyt a tengerpartok sós vize jelenti. Ha máshol nem is a víz mellett mindig előkerül a fényképezőgép.
Már az is elég baj ha vizes lesz, de ha ez sós víz, akkor már csak a szerencse és a szerviz segíthet.
A sós víz azonnal megtámadja a fém alkatrészeket és az elektromos csatlakozásokat, alkatrészeket. Ezért ezeket a fényképezőgépeket nem elég csupán szétszedni és kiszárítani, először édes vízbe kell áztatni, hogy a só minél kevesebb kárt okozhasson. Aztán irány a szerviz.

Ilyen esetben a legelső feladat, azonnal kivenni az akkumulátort a fényképezőgépből, hogy a zárlatot elkerüljük!

Fontos, hogy a fényképezőgépet ne a tűző napra tegyük ki! Nem ott kell megszárítani! Egy szellős, pormentes hely az erre megfelelő.

A fényképezőgépekre tehát a nyári melegben, és a nyaralásokon is érdemes fokozottan odafigyelni. Vigyázzunk a tűző napsütéssel, a homokkal, és a vízzel is!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.

vissza