Online fotótanfolyam

Meddig emeljük az érzékenységet? 2. rész

 

Meddig emeljük az érzékenységet? 2. rész

ISO 100, 200, 1600? Meddig érdemes a fényképezőgép érzékenységét emelni? Mikor érdemes emelni? Minden körülmények között? Az első rész folytatása

Az első rész folytatása:

Melyik érzékenységen legkisebb a képzaj?

A legkisebbnél, vagy ez mégsem olyan egyértelmű? A kérdés jogosan vet fel kételyeket a legkisebb érzékenység = legkisebb képzaj elméletben.

A valóságban sok fényképezőgép esetében nem az ISO100-as (vagy ISO50-es, amelyiken be lehet állítani) érzékenység adja a legkisebb képzajt, hanem az ISO200-as.

A mintaképeket megnézve azért egyértelmű, hogy az érzékenység emelésével nő a képzaj, a képzaj megjelenésével romlik a képünk minősége, élessége.

APS-C szenzorméret:

  • Az első két képünknél (ISO 100, 200) jelentős különbség nem jelentkezik.
  • A harmadik képünknél (ISO 400), az elsőhöz viszonyítva már jelentkezik a képzaj, amit a színes területeken lehet jobban felfedezni.
  • A 800-as érzékenységnél már nem csak a színes, hanem a sötét területeken is látható a képzaj.
  • Az 1600-as érzékenységnél pedig már nem kell keresnünk a képzajt, nagyon jól látható mind a színes mind a sötét területeken.

Következtetésképp megállapíthatjuk, hogy az érzékenység emelésével nő a képzaj, és minél magasabb érzékenységet használunk, annál jobban jelentkezik hatása.

Az érzékenység megemelésének másik hatása:

Nem nagyon szokták megemlíteni, de szerintem érdemes róla egy pár szót ejteni. Mégpedig arról, hogy az érzékenység megemelésének a hatására a képünk megabájtokban számolt mérete jelentősen nő. Egyre nagyobb képeket kapunk, ugyanolyan felbontás mellett. Míg a 100-as értéknél csak 2,72 MB volt a kép mérete, az 1600-as értéknél már 4,37 MB.

A fájlok mérete érzékenységenként:

  • ISO 100 - 2,72 MB
  • ISO 200 - 2,95 MB
  • ISO 400 - 3,35 MB
  • ISO 800 - 3,8 MB
  • ISO 1600 - 4,37MB

Emiatt csak arra kell figyelni, hogy mennyi hely van a kártyánkon, mert kevesebb képnek lesz elegendő ugyanaz a memóriakártya.

Mikor emeljük az érzékenységet? És meddig?

Amint írtam, ha a kevesebb a fény, illetve hogy fényszegényebb helyen is bemozdulás mentesen tudjunk fényképezni! És csak olyan mértékben emeljük, amennyit a fotó megkövetel. Próbáljuk mindig az alacsonyabb érzékenységet használni.

Automata beállításoknál a fényképezőgépek maguk szabályozzák, hogy milyen mértékig emelik. Emiatt előfordulnak olyan esetek is, amikor indokolatlanul magas érzékenységet használnak, rontva ezzel a képminőséget.

Amennyiben mi magunk állítjuk be a használni kívánt érzékenységet, akkor figyelnünk kell a fényviszonyat, a fénymennyiséget, és a legfontosabb, hogy elég élesek-e az elkészített fotók.

A képek élességét nem csak a hosszú záriő miatti bemozdulásos életlenség rontja, hanem a fényképezőgép berázása is. Ez utóbbi esetben a fényképezőgép mozog expozíció közben.

Egyszerűen: Ha túl hosszú záridővel exponál a fényképezőgép, és emiatt életlen lesz a képünk (és nem tudjuk megoldani más módszerrel), akkor muszáj az érzékenységen emelni. Ha szükséges akár két-három lépésben is.

De ha nem szükséges, ne emeljük az érzékenységet! Nem kell mindig az érzékenységhez nyúlni, ha kicsit kevesebb a fény, vagy nem találjuk ideálisnak. Megoldás lehet az állvány, a képstabilizátor, a helyes fényképezőgéptartás alkalmazása. Ha tehetjük, maradjunk a 100-as, vagy 200-as értéknél, a legjobb minőség érdekében.

Amennyiben viszont nincs más megoldás, jöhet az 1600-as, a 3200-as vagy még nagyobb érzékenység. Például egy koncerten, ahol hiába van vakunk, ha nagyobb távolságból szeretnénk fotózni, muszáj a fényképezőgép érzékenységét megemelni.
De ne felejtsünk el számolni a megjelenő képzajjal, és mérlegeljünk. Megéri-e megemelni annyira az érzékenységet egy bemozdulás mentes fénykép érdekében, hogy már látszódjon a képzaj?

Zajcsökkentés:

Csak be kell kapcsolni a zajcsökkentést (zajszűrést) és meg van oldva a probléma! - hallottam már párszor.

Ez sem tökéletes megoldás.

A zajszűrő (Noise reduction) alkalmazásának, a jó hatása mellett van azért rossz hatása is. Nem csak a képzajt csökkenti. A képünk finom részleteit, kontrasztját is elmossa. Ennek hatására a képünk veszít az élességéből.

Meddig emeljük az érzékenységet? update

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza