Online fotótanfolyam

Meddig emeljük az érzékenységet? update

 

Meddig emeljük az érzékenységet? update

Az érzékenységről szóló cikkünk frissítése, felmerülő kérdések alapján. Kiegészítettük a mintaképeket két sorozattal, hogy láthatóbb legyen a különbség fényképezőgépek között.

Kérdésként érkezett hozzánk, hogy mennyire fényképezőgép függő (tükörreflexes, bridge, kompakt) a képzaj mértéke, elsősorban magasabb érzékenységeknél?

Illetve, hibás-e az a fényképezőgép, amelynél sokkal nagyobb képzaj jelenik meg a magasabb érzékenységnél, mint a mintaképeken?

A második kérdéssel kezdve, ez nem hiba. Pontosabban nem rossz a fényképezőgép, ha a magasabb érzékenység beállításokon nagyobb képzaj jelenik meg, mint a itt az APS-C mintaképeken.

A képzaj mértéke függ az képérzékelő (CCD, CMOS) nagyságától is. Minél kisebb az érzékelő mérete, annál nagyobb zajosodás jelenik meg magasabb érzékenységen, a képeken.

A FULL FRAME szenzorméretű fényképezőgépeken lesz a legkevesebb képzaj, majd az APS-C szenzorméretűeken. Majd ha egyre kisebb szenzorméretű egy fényképezőgép , úgy fog nőni a képzaj.
Ezt látni a mintaképeken is! A harmadik sorozatnál, 1600-as érzékenységen nagyon sok a képzaj!

Majd az első kérdésre visszatérve, a képzaj mértéke természetesen függ a fényképezőgép típusától. Ha tükörreflexes fényképezőgépet vásárlunk, biztos, hogy kisebb képzajjal kell számolnunk ugyanolyan körülmények között, mint egy bridge, vagy kompakt fényképezőgépnél. Bátrabban emelhetjük az érzékenységet.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza