Online fotótanfolyam

Vaku tipp: beállítófény vakuhoz

 

Vaku tipp: beállítófény vakuhoz

A rendszervakukkal csak egy bajom van! Nincs beállítófényük. Amikor a fényképezőgépről levéve használjuk, ráadásul egy szűkítőt is teszünk rá, akkor elég nehéz beállítani, hogy pontosan oda érkezzen a fény, ahova szeretnénk. De van erre egy pofon egyszerű megoldás! :-)

A rendszervakukat nem csak a fényképezőgépre téve szoktuk használni. Egy portré fotónál ha a gépről levéve nem szemből, hanem kicsit oldalról világítunk vele, akkor máris sokkal szebb fényeket varázsoltunk a modellünk arcára.

A vakut tarthatjuk akár a kezünkben, vagy tehetjük állványra is. Amíg kézben tartjuk a vakut, addig egész könnyű a téma felé irányítani, de távolabbról, egy állványról már nehezebb a dolgunk.

Ráadásul vannak témák, amelyekhez további kiegészítőket, például szűkítőt, méhsejtrácsot használunk. Ezekben az esetekben a fény (a vaku) modellre irányítása még nehezebb.

Ilyenkor egy műtermi vakunál csak bekapcsoljuk a beállítófényt és rögtön látjuk, hogy a fényünk hova fog világítani. Ráadásul azt is meg tudjuk nézni, hogy milyen  lesz a vele létrehozott világításunk.

Egy rendszervakunál beállítófény hiányában nem fogjuk látni milyen lesz a világításunk (kellő gyakorlat után persze tudni fogjuk), de egy elemlámpa megkönnyítheti a vaku témára való irányítását! :-)

Csak a vaku fejére tesszük és kész is. Persze nem kell feltétlenül rögzíteni a tetejére, elég ha előkapjuk  a zsebünkből és arra a pár pillanatra amíg beállítjuk az irányát, a vaku fejéhez szorítjuk.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza