Online fotótanfolyam

Újrahasznosítunk a fotózásban! Makro fotóhoz - chipses doboz

 

Újrahasznosítunk a fotózásban! Makro fotóhoz - chipses doboz

A makró fotózás legalább olyan közkedvelt, mint a portréfotózás. Ezért mi is időről - időre visszatérünk valami ötlettel, csináld magad barkácsolással.

Igazán "zöldek" vagyunk ebben a hónapban. Újrahasznosítunk, méghozzá szemetet, pontosabban élelmiszeriparban keletkezett hulladékot. :-) Chipses dobozt használunk makró fotóhoz. Igazából makro kihuzatot készítünk belőle.

Sok tippet és ötletet lehet olvasni arról, hogyan tudjuk a meglévő objektíveinket makro fotózáshoz "átalakítani", felhasználni. Egyik kollégánál fel is merült a kérdés, hogy miért kell átalakítani és barkácsolni, miközben ott vannak a makró objektívek, amik igazán jól és sokkal tökéletesebben használhatóak, mint bármelyik házi megoldás.

Ez valóban igaz! A makró objektívek legnagyobb előnye bármelyik más megoldással szemben, hogy a közelfényképezéshez vannak korrigálva. Vagyis amíg egy dioptriás előtétlencsével, vagy megfordított objektívvel készült makro képnél sok leképezési hibát, torzítást fogunk felfedezni, addig egy makró objektívnél ezek a hibák korrigálva vannak és nem rontják a fotóink minőségét.

De barkácsolni jó és szeretünk! Mitöbb, érdemes kísérletezni és kipróbálni újdonságokat! 

Már évekkel ezelőtt láttam ezt a megoldást a neten és igazán látványos fotókat készítettek ezzel az egyszerű eszközzel. Így mindenféleképpen kíváncsi voltam arra, hogy valóban olyan szép képek készíthetőek-e ezzel a megoldással?

Hogyan készült?

A hozzávalók:

  • chipses doboz
  • fényképezőgép váz záró kupak
  • egy fényerős objektív

Az elkészítés igazán egyszerű.

1. A chipses dobozt meg kell tisztítani, majd a fém aljába kell vágnunk egy lyukat (az egész folyamat alatt talán ezt volt a legnehezebb megoldani).

2. Kívül belül le kell festenünk feketére! Kívül csak esztétikailag, de belül azért, hogy a tükröződő felület ne rontsa a képminőséget.

3. A fényképezőgép váz záró kupakján is készítünk egy lyukat. Ugyanolyan méretűt mint a chipses dobozon.

4. A két lyukas alkatrészünket össze kell ragasztani, lehetőleg úgy, hogy a kettő között fény ne tudjon beszivárogni. (Nagyon jól használható hozzá egy ragasztópisztoly.)

Ezzel tökéletes csatlakozásunk van a fényképezőgéphez!

5. Már csak az objektív hiányzik a kihuzatunk elejéről, amit egy fekete filc anyaggal és gumigyűrűvel szorítottam bele a dobozba. Megfordítva!

FONTOS! Az objektív nem állhat ferdén a dobozban! Ha mégis ferde, akkor nem fogunk tudni élességet állítani, vagy nem lesz éles a teljes képmezőnk!

Ezzel készen is vagyunk, jöhet a próba:

Igazán mutatós lett! :-)

Milyen objektívet használtam?

Több különböző gyújtótávolságú objektívvel is tudjuk használni a kihuzatunkat. Minél nagyobb nagyítást szeretnénk elérni, annál nagyobb gyújtótávolságú objektívet érdemes kipróbálni. Azért írom, hogy kipróbálni, mert minél nagyobb a nagyítás, annál nehezebb bánni a szerkezetünkkel. Egyszerűen azért mert kicsit "fejnehéz" lett a rendszerünk és így nehezebb komponálni és élességet állítani is.

Tűfilc hegye.

Ami biztos, hogy muszáj nagy fényerejű objektívet használnunk! Egyszerűen azért mert egy gyengébb fényerejű objektívvel túl sötét lesz a képmező és nagyon megnehezítjük az élességállítást!

Ráadásul nagyon kicsi a mélységélesség! Ha nem látjuk mit csinálunk, akkor nem fogunk boldogulni.

A próbálkozásokat érdemes a "klasszikus" 50 mm gyújtótávolságú 1,8-as fényerejű objektívvel kezdeni. (Ezzel az objektívvel nálam körülbelül 1-1,5 mm volt a mélységélesség.) Úgy látom ezzel egész könnyű bánni és könnyű lesz belejönni.

Széttört kavics felszíne.

Ami igazán trükkös és nehéz: az élességállítás!

Egy megfordított objektívnél teljesen természetes, hogy nem lesz automata élességállításunk - nincs elektronikus kapcsolat a fényképezőgépváz és az objektív között!

De az élességállító gyűrűhöz sem férünk hozzá - megfordítottuk és a kihuzatba dugtuk!

Mi ekkor a teendő?

- Fix objektív használatakor egyszerűen azt a távolságot kell megtalálni, ahol éles lesz a kép. Vagyis közelebb-távolabb megyünk a fotózandó témától. Ez nagyon nem egyszerű és állvány nélkül sok-sok felesleges expozíciónk lesz mire sikerül egy éles képet összehoznunk.

- Zoomos objektív használatakor a zoom gyűrű mozgatásával/elforgatásával is tudunk élességet állítani.

- De nagyon jó megoldás az élességállításra ha az állvány menetes szárával a komplett fényképezőgépet fel-le mozgatjuk. Persze ez akkor működik ha nagyjából felülről fotózunk lefelé.

Egy papírlap szemmel alig észrevehető mintája.

Összegzésként megállapítható,

- hogy a jó képminőséghez pontos elkészítésre van szükség.

- A fénybeszűrődés, vagy a szenzor síkjával nem párhuzamos objektív behelyezés teljesen elrontja a képminőséget.

- A mélységélesség nagyon kicsi, nagyobb gyújtótávolságú objektívekkel kicsit nehézkes az élességállítás.

De a makró-hatás nagyon látványos! Igaz meg kell dolgozni a végeredményért, de a fáradozás kifizetődik. Főként azoknak akiket érdekel a fotózás ezen ága.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza