Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Makró világítás a legolcsóbban

 

Próbáld ki! Makró világítás a legolcsóbban

Ilyen könnyen még nem készült makró körlámpa! 10 perces szerelés és kész. A legjobb ötletek néha egy pillanat alatt születnek meg. Egy kis szerencse, találékonyság, plusz egy kevés barkácsolás és otthon is nagyszerű fotós kellékek születhetnek. Íme:

A cikkhez olyan eszközöket használtam, amelyek olcsó, egyszerű, és sokak által elérhető megoldással szolgálnak azoknak akik még nem próbálták, de szeretnék kipróbálni a makró fotózást.

Mivel az "alapobjektívek" (itt a fényképezőgéphez vásárláskor kapott olcsóbb optikákra gondolok) nem nagyon alkalmasak igazi makró fotók készítéséhez, ezért én is egy 4 dioptriás előtétlencsét használtam a képek elkészítéséhez.

Az Online fotótanfolyamban részletesen kitérünk a makró objektívekre.

Meglátni és felismerni a lehetőséget!

Még tavaly, a nyaralásra készülődve (és vásárolva) bukkantam rá, egy eredetileg sátorvilágításhoz készült ledes lámpára. Azonnal tudtam, hogy ebből világítás lesz, makró fotózáshoz.

A lámpa két sor ledes égőt tartalmaz, már eredetileg is egy lyukkal a közepén. Amikor levettem a polcról sejtettem, hogy ezekkel nem sok munkám lesz! És biztos ami biztos, vettem belőle kettőt.

Az egyik mindenféle barkácsolás nélkül tökéletes kompakt fényképezőgépekhez, míg a másikat egy kevés átalakítás után (tulajdonképpen csak egy nagyobb lyukat vágtam rá),  tükörreflexes fényképezőgéphez szántam.

A lámpa átalakítása:

A gyári makró körlámpákat az objektív szűrőmenetére kell csatlakoztatni. Én ehhez hasonló, de egyszerűbb megoldást választottam. Olyan méretű lyukat akartam készíteni, amelyik az objektív szűrőmeneténél valamivel nagyobb, így egy kicsit hátrébb tudom elhelyezni az objektíven.

Az egyetlen fejtörést okozó feladat az volt, hogy miként vágjak szép, szabályos, nagyobb méretű, az objektívem zoomgyűrűjéhez méretezett lyukat.

  • Elsőként kiszereltem a belső égősort, mert az sajnos kisebb volt mint a készítendő lyuk.
  • Majd az objektív átmérőjének megfelelő méretű kört rajzoltam a lámpára.
  • Ezt próbáltam meg először egy sniccerrel óvatosan, egyre mélyebbre vágva, kivágni.
  • Mivel ez elég időigényes lett volna, és a kört se biztos, hogy túl szabályosra sikerült volna kivágni, úgy döntöttem egy cégtől kérek segítséget, akik lézergravírozó géppel kivágták nekem a tökéletes, szabályos kört.
  • Nem volt más hátra, mint a próba. Feltöltöttel energiával (4 ceruzaelemmel), rápróbáltam az objektívre, bekapcsoltam a lámpákat és készülhettek a mintaképek.

Miért kell a makró fotókhoz világítás?

A mintakép bal alsó képe magyarázatul szolgál.
Azért, mert a makró fotók készítésénél a legtöbb esetben annyira közel kell menni az objektívvel a témánkhoz, hogy az objektív árnyékot vet a tárgyra.

Így kevés a fény a fotónk elkészítéséhez, nehezebb az élességállítás, illetve hosszabb záridőt és nyitottabb rekeszt kell használnunk.

A legrosszabb ezek közül az árnyékképződés és a nyitott rekesz. Ez utóbbi ugyanis, kisebb mélységélességet jelent az amúgy is elég kicsi mélységélesség mellett.

Ha a makró fotókhoz egy hasonló megoldású világítást használunk, akár házilag készült, akár gyári megoldást használunk, ezeket a hibákat kiküszöbölhetjük.

Tapasztalat a lámpával kapcsolatban:

Be kell, hogy valljam, a világítást én a fényképezőgéphez kapott legegyszerűbb "alap-zoom" objektívre készítettem el, amelyet a megvásárlása óta nem nagyon használtam.

Hogy miért?

A lámpa rögzítésével nem voltam teljesen tisztában, hogy is fogom megoldani. Voltak elképzeléseim (egyszerű ragasztószalag, vagy egy mini tartólemezt készítek hozzá, amit a fényképezőgépváz és az állványcsatlakozó közé fogok be, hogy tartsa a lámpát), de bíztam benne, hogy a legegyszerűbb megoldás lesz a nyerő (egyszerűen ráhúzom az objektívre), és megkönnyebbülésemre bejött! És ami fontos, többszöri használat, és próba után az objektív gumigyűrűje teljesen sértetlen maradt!

Az egyetlen problémát a fehéregyesúly jelentette. Már a lámpa első bekapcsolása után láttam, hogy a ledes világításnak kékes fénye van. Szerecsémre ez a kékes fény egyenletes. Hoszabb használat és melegedés után sem változik, és mindegyik égő ugyanolyan színű.

Így a fehéregyensúly beállítása után már készülhettek is a mintaképek, amelyek itt nézhetőek meg.

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza