Online fotótanfolyam

Téli fotótippek 2.

 

Téli fotótippek 2.

A téli fotózással kapcsolatos kérdések folytatása:
- Mivel törölhetem le a párát az objektívről?
- Miért sötétek a téli képeim?
- Mit állítok be rosszul?
Nézzük meg ezt a pár kérdést, mire érdemes odafigyelni a téli fotók készítésekor.

"Mivel törölhetem le a párát az objektívről?"

Semmivel! Várjunk egy pár percet és a pára eltűnik a majd fényképezőgépről! Hagyjuk megszáradni, és nem fog nyomot hagyni!
Közben ne felejtsük el, hogy ha az objektív bepárásodott, akkor az egész fényképezőgép bepárásodott kívülről. Miért van ennek a jelentősége?

A páralecsapódás:

Nézzük meg először, hogy mikor keletkezik páralecsapódás?
Ha hideg felületű tárgy (jelen esetben a fényképezőgép) meleg, páradús levegővel találkozik (bevisszük a meleg lakásba), akkor annak felületén páralecsapódás lesz.

Fontosak a kiemelt szavak:

  • hideg felületű tárgy: ez a fényképezőgép, ami lehűlt a hideg levegőn
  • meleg, páradús levegővel találkozik: meleg páradús például egy fűtött lakás
  • annak felületén: A fényképezőgép külsején, borításán, és az objektíven fog lecsapódni a pára. Nem a belsejében! De! Párásodás a borítás belső részén is lehet. Például a memóriakártyák érintkezőinél és az objektív csatlakozásánál. Ezért, ha már be is vittük a fényképezőgépet a meleg levegőre, ne vegyük ki azonnal a memóriakártyát, és ne cseréljünk objektívet sem. Ezzel szabaddá tesszük az utat a párának a fényképezőgép belseje felé.

Mi a megoldás a párásodás ellen?

Mielőtt bemegyünk a lakásba, tegyük vissza a fényképezőgépet a táskába. Így legfeljebb a táska külseje lesz párás, vagyis megvédjük a fényképezőgépet.

Várjunk kb. 10 percet, amíg a táska és a fényképezőgép átveszi a szoba/lakás melegét. Ha ezután vesszük ki a fényképezőgépet a táskából, akkor nem fog párásodni.

"A hóban mindig sötétek a képeim!" - A helyes expozíció!

Amikor télen, szabadtérben, havas tájon fotózunk, a fényképezőgépek automatikája, jelen esetünkben a fénymérő és az automata fehéregyensúly beállítás kissé megzavarodhat.

Igazából nincs semmi baja egyiknek sem, csak a hóról visszaverődő sok fény és a szép tiszta (kék) égbolt becsapja mindkettőt. Az elkészült képünk alulexponált, sötét és gyakran kék színű lehet.

Ennek oka abban rejlik, hogy a fénymérők normál beállítás mellett a kép nagy részét figyelik. Amikor ebből átlagot számolnak, akkor egy közép szürke képet/értéket kell (és akarnak) kapni, ami a legtöbb és normál esetben (szobában, vagy nyáron) helyesen exponált képet eredményez. De a nagy fehér, hófödte felületek ezt rossz irányba befolyásolják.

Erre megoldás az Expozíció korrekció:

- A tükörreflexes és MILC fényképezőgépeknél, vagy akár a kompaktoknál is tegyük a következőt: ha a képünkön a hó inkább szürke színű, mint fehér, akkor az expozíciókorrekció lesz segítségünkre.

Állítsuk pozitív irányba (+1, vagy +2 értékkel), így a fényképezőgép hosszabb záridőt fog használni a kép elkészítéséhez. Ezzel visszakapjuk a szép fehér havas tájunkat a fényképen is! Sőt, ha szerencsénk van, ez megoldja a képek fehéregyensúly problémáját is.

- A kompakt és bridge gépeken, ha van „Havas táj” üzemmód, akkor válasszuk azt. Ez az üzemmód (az előbb említett) automata expozíciókorrekciót jelent, középre súlyozott fénymérést, hogy a gépünket ne csaphassa be a hóról visszavert fény.

Kiégett képrészletek:

A havas tájat (a világos felület miatt) könnyű túlexponálni is. A sok fehér hó és jég, ami visszaveri a fényt, könnyen kiégetté teheti a képünket.

Ez azt jelenti, hogy a képünkön a fehér részek teljesen világosak lesznek. Annyira, hogy nem tartalmaznak majd ezeken a területeken semmilyen részletet. Hogy ne legyenek a képeink ilyenek, nézzük vissza, és ellenőrizzük őket, és ha kell ismételjük meg, kisebb expozíciókorrekcióval.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza