Online fotótanfolyam

Szögből beeső fény vakuval, a fényképezőgépről - Update

 

Szögből beeső fény vakuval, a fényképezőgépről - Update

Mindig örülök annak, ha sikerül használható fotó tippeket adni másoknak, és annak is ha ezeket ki is próbálják. A ráadás, ha visszajelzést is kapok. Így megnézzük mivel egészíthetjük még ki a vakunkat, hogy a megfelelő világítást kapjuk?

Ezért egészítem ki az előző cikkünket egy pár fontos tudnivalóval:

Ez a kérdés érkezett hozzám:

"Kipróbáltam a cikkben leírt beállításokat és hiába fordítottam el a vakut, hogy a derítőlapra villantsak, nekem szemből is túl világos lett az arc. Mintha szemből is rávakuztam volna."

- vagyis az arc szemből is kapott fényt, nemcsak a derítőlapról.

Ennek az oka, hogy a vaku nem csak a derítőlapra világít, hanem a zoom állástól függően egy nagyobb körben. Ebben az esetben azt kell elérnünk, hogy a vakuról közvetlenül a modell ne kapjon fényt, csak a derítőlapról.

Erre több megoldás is lehetséges:

  • használhatjuk a vaku zoomját
  • méhsejt rácsot
  • árnyékoló lapot.

A zoomolás a vakuval:

A dönthető fejű rendszervakuknál manuálisan lehet állítani a vaku zoom állását. Ezt azt jelenti, hogy a vaku villanási szöge állítható. Ha nagyobbra állítjuk a zoomot, a vaku fénye kisebb területre fog világítani, jobban koncentrálódik a fény a derítőlapra.

Méhsejtrács használata:

Ezt már az eredeti cikkben is említettem: hogy a fényt koncentráltabbá tehetjük, ha a vakura méhsejtrácsot teszünk, mint például ebben a korábbi cikkünkben. Így a vakuval csak a derítőlapot világítjuk meg, a modell pedig csak a derítőlapról kap fényt.

Árnyékolással:

A vakunak a modell felé eső részére egy átlátszatlan, fekete lapot kell helyezni. Így árnyékolva a modell felé eső fényt.
Lásd mintakép. 

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza