Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Szögből beeső fény vakuval, a fényképezőgépről.

 

Próbáld ki! Szögből beeső fény vakuval, a fényképezőgépről.

Miként oldható meg, hogy (a vakuval) ne szemből világítsunk, hanem oldalról beeső fényt kapjunk, ha nincs a fényképezőgépről levehető, külön is elvillantható vakunk?

Az Online fotótanfolyam leckéiben, és cikkeiben is többször hangsúlyozom, hogy nem kell mindent, szemből jól telibe vakuzni. Az árnyékok teszik plasztikussá a képünket. Árnyékok nélkül lapos lesz a világításunk.

"A feladatot értem: Egy kicsit oldalról és fentről világítsam meg a modellemet, hogy szebb világítást kapjak.
De az én vakum nem villantható el, ha a gépről leveszem, lámpáim sincsenek. Mit tehetek? Van valami fotós trükk erre?"

Természetesen van. A legegyszerűbb megoldáshoz szükségünk van egy nagyobb felületű fehér derítőlapra. Ennek a segítségével, pontosabban ezzel fogunk világítani indirekt módon.

Hasonló megoldással, mint amikor a vaku fejét felfelé, a mennyezetre irányítjuk és az onnan visszaverődő fénnyel világítjuk meg a modellünket.

A hozzávaló eszközök:

  • A vaku: Ehhez a megoldáshoz, olyan vakura van szükségünk, amelynek a feje dönthető és forgatható.
  • A derítőlap: Ez lehet egy nagyobb méretű fehér kartonlap, (nagyobb fény eléréséhez ezt bevonhatjuk alufóliával) habosított PVC, hungarocell, vagy gyakoribb használat esetén vásárolhatunk gyári derítőlapokat is.

A derítőlap elhelyezése, vaku beállítása:

A mintakép jobb oldalán látszik az elrendezés. A fényképezőgéppel szemben helyezkedik el a modell. A fényképezőgéptől ballra a derítőlap. A vaku fejét erre a derítőlapra kell irányítani úgy, hogy a róla visszaverődő fény a modellre érkezzen.

Ennek a világításnak a legnagyobb előnye, hogy a vakuhoz képest jelentősen nő a világító felületünk. Így a világításunk lágyabb lesz!

Hátránya, hogy a vaku fényerejéből veszítünk, mert hosszabb utat tesz meg a fény a vakutól a modellig és nagyobb a szóródás miatti fényveszteségünk is.
A fényt koncentráltabbá tehetjük, ha a vakura méhsejtrácsot teszünk, mint például ebben a korábbi cikkünkben.

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza