Online fotótanfolyam

Mi a gyújtótávolság szorzó?

 

Mi a gyújtótávolság szorzó?

Nehéz téma és sok a visszatérő kérdés:
- Mi az a gyújtótávolság szorzó?
- Ha nem Full frame szenzorméretű fényképezőgépünk van, akkor ahhoz, hogy megkapjuk az objektívek valós gyújtótávolságát meg kell szoroznunk valamennyivel? Mennyivel is?
Ezeken kívül sok furcsa kérdés merül fel, sajnos jogosan. Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

(Az érthetőség kedvéért nem fejtek ki mindent szakszavakkal, megpróbálok egyszerűsíteni, úgy leírni ezt a cikket, hogy könnyen emészthető legyen. Bár a téma nem az.)

Miért van egyáltalán a gyújtótávolság szorzó?

Mielőtt a gyújtótávolság szorzó magyarázatába belekezdenék, azt érdemes tisztázni, hogy miért kell nekünk a digitális fényképezőgépek korában egyáltalán ilyenekkel számolnunk? Miért nem találnak már ki erre valami egyszerű megoldást, szabványt?

A fényképezőgép gyártók mindig haladnak valamilyen trend irányába, és próbálják valami újdonsággal megnyerni a vásárlókat. Az egyre kisebb gépek készítése nem megy ki a divatból, gondoljunk csak bele a MILC (tükör nélküli) gépek előretörésére az utóbbi pár évben.
Az egyre kisebb fényképezőgépekhez pedig egyre kisebb objektíveket és egyre kisebb szenzort kell/lehet készíteni.

Így új vásárlókat lehet megnyerni, egy piaci rést betölteni, gazdaságosabban lehet fényképezőgépeket gyártani, stb.

A gyújtótávolság:

Ahhoz, hogy megértsük ezt az egészet, kell egy kis kitérő a gyújtótávolság (és a látószög/képszög) felé. Nézzük meg mit értünk normál gyújtótávolságú alap objektíven, nagylátószögű és tele objektíven:

  • Az 50 mm gyújtótávolságú optikát hívjuk alap objektívnek. (Ez hasonlít legjobban az emberi szem látószögére, ezért ezekkel az optikákkal készült képek természetes hatást keltenek.)

  • Azokat az optikákat, amelyeknek a gyújtótávolsága 50 mm-nél kisebb, nagylátószögű objektíveknek nevezzük. Az 50 mm-es gyújtótávolságú objektívekhez képest ezek többet láttatnak ugyanabból a tájból. Nagyobb a látószögük.

  • Azokat az optikákat, amelyeknek a gyújtótávolsága 50 mm-nél nagyobb, teleobjektíveknek nevezzük. Ezek az 50 mm-es gyújtótávolságú objektívekhez képest kevesebbet láttatnak ugyanabból a tájból. Kisebb a látószögük.

24x36 mm - Full Frame

Kezdjük az elején, menjünk vissza időben a negatívra dolgozó kisfilmes (más néven 135-ös, vagy 35 mm-es) fényképezőgépekhez. Az amatőr, a tükörreflexes és a professzionális fényképezőgépek körében is a 24x36 mm-es negatív film volt a legelterjedtebb, vagyis erre a filmre dolgoztak a fényképezőgépek.
(A 24x36 mm egy negatív kocka méretét jelenti.) Az objektívek pedig ehhez a film mérethez készültek!

A lényeg számunkra, hogy ez a negatív film méret volt a legelterjedtebb és ehhez a szabványhoz fejlesztették az objektíveket is!

Sőt! Ez a méret, vagy ez a szabvány annyira elterjedt volt, hogy a digitális fényképezőgépek megjelenésével, majd elterjedésével a digitális fényképezőgépek szenzor méretét (és az ezekhez a fényképezőgépekhez készült objektívek gyújtótávolságát) még ma is ehhez viszonyítjuk!

E szerint a szabvány szerint megszoktuk és megtanultuk például, hogy mit jelent az alap objektív, milyen gyújtótávolságú objektívet válasszunk ha nagylátószögű képet szeretnénk készíteni, és milyen gyújtótávolságú objektívet használjunk egy portré elkészítéséhez. 

Eltérő szenzorméretek:

A digitális fényképezőgépek gyártása sok újdonságot hozott. Például a számunkra most fontos szenzorméretek különbségét. Kisebb fényképezőgéphez kisebb méretű szenzort lehet készíteni, ami számunkra a gondot okozza! Vagyis, ha ugyanazt az objektívet különböző szenzorméretű fényképezőgépen használjuk, akkor más-más látószögű képet kapunk.
(Ennek azért van jelentősége, mert a Full Frame szenzorméretű fényképezőgéphez készült objektíveket ugyanazon márkán belül, tudjuk kisebb, például APS-C szenzorméretű fényképezőgépen is használni.)

A gyújtótávolság szorzó:

Amikor egy digitális fényképezőgép szenzor mérete megegyezik a 24x36 mm negatív kocka méretével (ezt hívjuk ma Full-Frame-nek), akkor minden marad a megszokottban, nincs gyújtótávolság szorzó.
- Például egy 50 mm-es alap objektív mindkét fényképezőgépen ugyanúgy fog viselkedni.

Ha a digitális fényképezőgépünk kisebb, APS-C méretű (16x23 mm) szenzorral rendelkezik, akkor ugyanannál az 50 mm-es objektívnél már változik a gyújtótávolság és a látószög.

Miért? Mert az objektívek eredetileg 24x36 mm-es területre vetítették a képet. Az APS-C szenzoroknak meg csak 16x23 mm-es a mérete. Tehát nincs kihasználva az objektívek teljes képalkotó képessége.

Egyszerűbben: az objektív jóval nagyobb körben vetít képet a kisebb szenzorra, mint annak a mérete. Tehát ha a 24x36 mm-es szenzortól kisebb méretű szenzor van a fényképezőgépünkben, akkor veszítünk a látószögből. Olyan mintha nagyobb gyújtótávolságú objektívet használnánk.

FONTOS: Az előbb említett példa ugyanarra a objektívre vonatkozik két különböző szenzorméretű fényképezőgépen.

Azért, hogy jobban alkalmazkodjunk az eltérő szenzorméretű fényképezőgépeken található gyújtótávolság jelöléshez,
vagyis azért, hogy átszámolva tudjuk mihez hasonlítani a kisebb szenzorméretű fényképezőgépek objektíveinek gyújtótávolságát a kisfilmes fényképezőgépekhez képest, itt egy táblázat néhány gyújtótávolság szorzóról.

Példa 1.:

Nézzünk meg egy-két példát, hogy biztosan érthető legyen:

Digitális fényképezőgépet szeretnénk vásárolni. Az a gép, amit kinéztük magunknak APS-C szenzorméretű, hozzá a gyári csomagban 18-55 mm-es zoom objektívet adnak.

Mekkora gyújtótávolságú objektívnek felelne meg ez egy kisfilmes/Full Frame fényképezőgépen?

A gyújtótávolság szorzó az APS-C szenzorméretű fényképezőgépeknél 1,5. Így a 18-55 mm gyújtótávolságú objektív kb. 28-85 mm-nek (pontosan 27-82,5) felel meg.

Példa 2.:

Mikro 4/3-os szenzorméretű fényképezőgéphez keresünk nagy zoom átfogású objektívet. Olyat, ami a kisfilmes gépeknél 70-200 mm-nek felel meg.

Mekkora gyújtótávolságú objektívet keressünk?

A gyújtótávolság szorzó a Mikro 4/3 szenzorméretű fényképezőgépeknél 2. Így 35-100 mm-es objektívet kell keresnünk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza