Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Szinező fólia háttérhez

 

Próbáld ki! Szinező fólia háttérhez

Amikor a színező fóliákról van szó, mindig felmerül a kérdés, hogy mire lehet használni? Pontosabban milyen fotózási körülményekben, milyen feladatokhoz? Ehhez mutatok egy egyszerű példát.

Egy kis kitérő: ezeket a fóliákat többféle néven találhatjuk meg az interneten. Van ahol színező fólia néven találjuk, van ahol színszűrő fólia néven és van ahol színmódosító fólia néven. A lényeg, hogy mindegyik elnevezés igaz és ugyanazt a terméket jelenti.

A színező fóliákról már írtam ebben a korábbi cikkben (színezd meg a vaku fényét). Amikor a színező fóliákról van szó, az első kérdés, hogy mire lehet használni?

Alapvetően arra való a színező fólia, hogy a különböző színhőmérsékletű fényforrások fényét egymáshoz igazítsuk, hangoljuk. Például: beltéren az izzó sárgás fényéhez igazíthatjuk a vaku napfény színhőmérsékletű fényét. Ehhez egy narancs színű szűrőt teszünk a vaku elé.

Most azonban a háttérhez használjuk. A hátteret megvilágító vakuhoz. A háttér megszínezésére.

Azért, hogy egyszerűbb legyen a dolgom ennek a cikknek írásánál, az előző cikk beállításaira támaszkodom. (Az előző cikkünk itt olvasható.)

A színező fóliákat egyszerűen a hátteret megvilágító vaku elé kell tenni és a képet így elkészíteni.

A mintaképek:

Narancs színező fólia:

Kék színező fólia:

Vörös színező fólia:

Zöld színező fólia:

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza