Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Színezd meg a vaku fényét!

 

Próbáld ki! Színezd meg a vaku fényét!

A vaku fénye közelíti meg a legjobban a napfény színét a mesterséges fényforrások közül. Miért változtassunk ezen, miért rontsuk ezt el színszűrő fóliákkal? Vagy nem is elrontjuk, hanem javítjuk? Mutatunk egy egyszerű példát erre.

Mire használhatóak, mire jók a színszűrő (színező) fóliák?

Mivel színes fóliákról beszélünk, amit a vaku elé kell tenni, így természetes, hogy a vaku fényének a megszínezésére valók. Ettől fontosabb, érdekesebb kérdés, hogy miért színeznénk meg a vaku fényét? Miért rontanánk el a biztos színhőmérsékletű fényünket?

Azért, hogy a vaku fényét a környezet fényének a színéhez igazítsuk!

Magyarázatként nézzük meg a mintaképeinket:

Ez lesz a kiinduló képünk.

Abban az esetben ha ennek a képünknek szeretnénk plusz derítést, megvilágítást adni, akkor erre egyszerű megoldás lesz, ha vakuval tesszük meg ezt.

Egyszerű vakus derítéssel kékes a háttér.

De ebben az esetben ilyen képet kapunk. A háttér, amit a vaku fénye jobban fog megvilágítani, mint a gyertya fénye, kékes színű lesz.

Ennek az oka, hogy a vaku és a gyertya fénye más színhőmérsékletű. Sem a fényképezőgép (automata üzemmódban), sem mi nem tudjuk, hogy milyen színhőmérsékletet állítsunk be a fényképezőgépen.

Mihez igazítsuk, mihez állítsuk be a színhőmérsékletet? A vaku fényéhez, vagy a gyertya fényéhez?

A válasz egy csapásra megoldódik, ha a vaku elé teszünk egy narancs színű fóliát. A vakunk fénye hasonlítani (csak hasonlítani!) fog a gyertya fényéhez, vagyis eltűnik az a nagy színhőmérséklet különbség, ami az előző mintaképünknél látható volt.

A vaku elé helyezett narancs fóliával készült képünk.

Ha így készítjük el a képünket, akkor a háttér színe nem lesz kék! Már nem kell két különböző színhőmérséklet közül választanunk, hogy melyikhez állítsuk be a fényképezőgépünket.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza