Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Mikor módosítsuk a képkivágást? Fényképezéskor, vagy utólag?

 

Próbáld ki! Mikor módosítsuk a képkivágást? Fényképezéskor, vagy utólag?

"Majd ráközelítünk a képre utólag!" Ez a mondat nem mindig jó! Utólagos képkivágásnál nem kapjuk ugyanazt a minőséget! Ráadásul más lesz a hatás ha közelebbről fotózol, és más ha utólag közelítesz a képre!

Melyik a jobb megoldás?

  • Már fényképzésnél szűkebb képkivágást alkalmazni?
  • Utólag egy képszerkesztő segítségével módosítani a képkivágáson?

Az a jobb megoldás, ha már fényképezésnél a szűkebb képkivágásra törekszünk. Főleg ha tudjuk, hogy nem egy nagylátószögű felvételre lesz szükségünk. Ennek az oka, hogy így jobb lesz a képminőség és más lesz a perspektivikus hatás.

A képminőség:

Nézzük meg mi történik, mit csinálunk ha utólag, egy képszerkesztő programmal levágjuk a képünk felesleges részeit?

A fölösleges részek levágásával tulajdonképpen a képünket alkotó pixeleket vágunk le, így a képünk felbontása (pontosabban a képet alkotó pixelek száma, és ezzel a kép nagyíthatósága) csökken. A felbontás csökkenése pedig minőségromlással jár. Minél nagyobb részt vágunk le a képből, minél jobban kell nagyítanunk a képet, annál nagyobb lesz a képminőség romlás.


Ha utólag nagyítunk a kép egy részletére, az mindig minőségromlással jár!

Erre a minőségromlásra sokan akkor jönnek rá, amikor egy olyan képre van szükségük ahol csak egy személyre van szükség a csoportképből, és az a csoportkép is túl távoli, vagy például egy ellopott ékszerről lenne szükség fotóra, de szintén nem nagyítható belőle megfelelő minőségű fotó.
Tudatosan persze ritkán készítünk úgy fotót, hogy jó lesz majd a temetésre, vagy a rendőrségnek. Erre nem készül az ember.

A perspektivikus hatás:

Ha utólag módosítjuk a képünk képkivágását, akkor annak perspektíváján már nem változtathatunk. Az a fényképezés pillanatában már eldőlt.

Ilyen eset amikor nagylátószögű objektívet használtunk enyhe tele helyett. Ilyenkor a  nagylátószögű objektív minden "rossz" optikai tulajdonságát is megkapjuk a fényképen. A képkivágás ezeken nem segít.

Például ha (a nagylátószögű objektív használata miatt) egy épületnél a párhuzamos vonalak összetartanak.

Ha ugyanennél a képnél előre gondolva, már a fényképezésnél szűkebb képkivágást használunk, akkor mi dönthetünk arról, hogy milyen objektívet, milyen gyújtótávolságot/látószöget használunk. Így elkerülhetjük az esetleg fölösleges perspektivikus torzítást.

Mire figyeljünk még?

Tovább haladva ezen a vonalon az sem mindegy, hogy közelebb megyünk, vagy rázoomolunk a témánkra! Szintén más-más perspektivikus hatást kapunk.

Erről azonban már írtunk a Zoomoljunk, vagy közelebb menjünk? cikkünkben, így érdemes azt is mégegyszer elolvasni.

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Kövesd és lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon is.

vissza