Online fotótanfolyam

Zoomoljunk, vagy közelebb menjünk?

 

Zoomoljunk, vagy közelebb menjünk?

Nem kell állandóan a zoomot használni! Menj közelebb! - szól több helyen a tanács. Biztos? Sajnos nincsenek olyan szabályok, amelyek egyértelműek lennének, hogy egy adott helyzetben, vagy környezetben hogyan kell fotózni. A kérdés technikai részében viszont segíthetünk.

Mi a különbség a zoomolás és a között, ha közelebb megyünk a fotózandó témánkhoz?

A válasz a gyújtótávolság és a látószög megértésében rejlik.

A gyújtótávolság azt határozza meg, hogy mekkora az objektív látószöge. Minél nagyobb a gyújtótávolság, annál kisebb a látószög.
Egyszerűbben: Ha növeljük egy objektív gyújtótávolságát (ráközelítünk valamire), akkor csökken az objektív látószöge (kevesebbet lát a környezetéből), és közelebb hozza, felnagyítja a távol lévő dolgokat.

Miért fontos ez a két fogalom a mi esetünkben?

Azért mert a különböző gyújtótávolságú objektíveknek más-más perspektivikus, és képi hatásuk van.

  • Ha távolról közelítünk rá a témánkra (rázoomolunk), vagyis növeljük az objektívünk gyújtótávolságát (tele objektívet használunk), akkor a témánk mögötti tér "összezsugorodik", abból kevesebbet látunk. És a kisebb mélységélesség miatt a háttér életlenedik.
  • Ha közelebb megyünk a fotózandó témánkhoz, akkor kisebb gyújtótávolságú (nagylátószögű) objektívet használhatunk. A kisebb gyújtótávolság nagyobb látószöget jelent, aminek a következtében a témánk mögött nagyobb tér fog látszódni. A mélységélességünk a kisebb gyújtótávolság miatt nagyobb lesz, így a háttér élesen fog kirajzolódni.

A válasz ezek után arra a kérdésre, hogy közelebb menjünk, vagy inkább az objektívünkkel ráközelítsünk a témára?

Tudom, hogy senki nem szereti, de a válasz: attól függ, mit szeretnénk megmutatni a képen?

Csak egy személyt, vagy tárgyat önmagában, és ebben az esetben érdemes ráközelíteni, nagy gyújtótávolságot használni. A háttér ekkor egy kicsit életlen lesz, így a kép témáját ki tudjuk emelni.

Vagy ha egy olyan témát, személyt szeretnénk lefényképezni, ahol fontos annak a környezete, szeretnénk azt is a fotón megjeleníteni, akkor érdemes közelebb menni és nagyobb látószögű (kisebb gyújtótávolságú) objektívet használni. Ebben az esetben a mélységélességünk nagyobb lesz, így a témánk és a háttér is éles lesz.

Végül vannak azok az adott helyzetek ahol szeretnénk, de nem tudunk közelebb menni, itt marad a zoom használata.
Vagy szeretnénk, de nem tudunk hátrébb menni, így pedig a nagylátószögű objektív marad a fényképezőgépen.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit!

vissza