Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Rajzolj csillagszóróval!

 

Próbáld ki! Rajzolj csillagszóróval!

Egy évvel ezelőtt már foglalkoztunk hasonló megoldással itt az Online fotótanfolyam oldalán, akkor szöveget (BUÉK) írtunk fénnyel.
Most csillagszóróval rajzoltunk karácsonyfát. Bár hasonlóan készült mindkettő, megnézzük milyen nehézségei, buktatói vannak a csillagszóróval rajzolásnak.

Az elkészítés menete: 

1. A fényképezőgépet állványra kell tennünk és az élességállítást manuálisra állítanunk.

2. Záridőnek válasszuk  a "B" időt. (ameddig nyomva tartjuk az exponáló gombot, addig lesz nyitva a zárszerkezet)

3. A rekesz megválasztásával a csillagszóró fényét, láthatóságát tudjuk befolyásolni. Vagyis a rekesz értéke attól függ majd, hogy mennyire erős a csillagszórónk. A mi példánknál f/11-es rekeszt használtunk.
(A pontosság kedvéért meg kell említeni, hogy a fénycsíkunk erősségét a kezünk mozgásának a sebessége is befolyásolja!) 

4. Az élességállításnál arra kell figyelnünk, hogy a sötétben nem fog működni az autófókusz. Így először plusz fény (például egy lámpa) segítségével élességet kell állítanunk, majd manuálisra kell állítani az élességállítást.

5. Ha van segítségünk, aki segít exponálni, akkor semmi gondunk, ha egyedül vagyunk, akkor egy távkioldót kell használnunk.

6. Ezek után már csak próbálkoznunk kell egy párszor, hogy a fényrajzunk sikerüljön.

Egyéb buktatók:

Több nehézséggel is szembetalálhatjuk magunkat a fotózás során.
Ilyen lehet:

  • a szél (mint időjárási tényező) A-képrészlet
  • a csillagszóró fénye, hogy mennyire látszik B-képrészlet
  • rajzkészség C-képrészlet

A-képrészlet: a képeket a szabadban szerettük volna elkészíteni, hogy a lakást ne budösítsük be. De az első mintaképeknél sajnos fújt a szél, ami elfújta a csillagszóró szikráit is, így azok fénye egy irányba mutat. Ezért vártunk egy kicsit amíg csendesedett a szél.

B- képrészlet: Az első doboz csillagszóróban csupán néhány szál volt csak, így mikor az elfogyott elővettünk egy másik dobozt, amiben volt még egy pár szál, de meglepetésünkre a fénye messze alulmúlta az előző, ráadásul kisebb méretű csillagszórót.

C-képrészlet: és végül nem mindegy milyen a rajzkészségünk. Sötétben, ráadásul a levegőben nem is olyan könnyű rajzolni. Nálunk is születet egy-két igazán mulatságos fenyőfa.


Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza