Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Beauty Dish házilag

 

Próbáld ki! Beauty Dish házilag

Hogyan alakítsuk át az egyszerű lámpánkat, hogy Beauty Dish legyen?
Mi is az a Beauty Dish? Hol, és mire használjuk? És készíthetünk ilyet otthon is? Természetesen ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

Mi is az a Beauty Dish?

Magyar megfelelője a szóösszetételnek nincs, de ha mégis erőszakoskodnánk a fordításával, akkor "szépség tál" lehetne a magyar megfelelője.

Mivel tudjuk, hogy egy fotós kiegészítőről van szó, már egy ilyen buta fordításból is sejthető, hogy csakis portré fotózáshoz használatos kiegészítő lehet. A tálból pedig, hogy ez nem más, mint egy lámpa.

A Beauty Dish, műtermi portréfotózáshoz használatos műtermi lámpa, pontosabban vaku.
Létezik belőle rendszervakura szerelhető kisebb (és normál) változat is a hordozhatósága és a mérete miatt, de elsősorban műtermekben használatos.

A Beauty Disht a műtermi vakukhoz, reflektorokhoz tudnám hasonlítai, azzal a két legszembetűnőbb különbséggel:

  • hogy ennek nagyobb az átmérje, mint a reflektoroknak
  • és a vakufejjel szemben, középen egy domború fényvisszaverő felület található.

Ez a fényvisszaverő (domború) felület, vagy gömb szelet, ami a lágy világításért felelős. A vaku fénye így közvetett lesz, mert a fény először erről a középre helyezett fényvisszaverő felületről a dish hátsó, nagyméretű falára verődik, majd innen kapja a fotóalanyunk a portéfotózáshoz legjobb, lágyított fényt. (A pontosság kedvéért, a szoft boxhoz képest a fénye valamivel keményebb, karakteresebb.)
A belső felülete általában fehér, vagy ezüst színű. Átmérője 40-50 cm körül van.

Mire használjuk ezeket a lámpákat?

Portrézásra. Sőt, csak portrézásra! A kialakítás miatti lágy, szórt fény amit kapunk, ehhez tökéletes! További előnye a portrézásnál, hogy a portréalany szemében sokkal természetesebb becsillanást eredményez (szemben pl. egy négyzetes formájú szoft boxal). Illetve nemcsak lágy, de egyenletes is a megvilágításunk.

Elkészítése otthon:

Egy ilyen Beauty Disht szerettem volna már régóta készíteni (pontosabban azóta, hogy megtaláltam a tökéletes fényvisszaverő tárgyat középre), csak a lámpatest hiányzot hozzá.

A napokban eszembe jutott, hogy még évekkel ezelőtt, egy művelődési ház felújítása során sikerült szereznem 3 db régi reflektort, amivel a nagytermet világították be.
Megkerestem a padláson, leporoltam és munkához láttam.

A középső fényvisszaverő felület nálam nem más, mint egy párologtatónak a víz és illóolaj tartó része, aminek az anyaga fém. Ezt kellett úgy rögzíteni, hogy középre essen a vaku elé. Ezt egyszerűen három ezüst szalaggal oldottam meg.

Mobilisabb, tartósabb, és hosszútávú megoldás lehet, ha erre a fém tányérra és a lámpatestre fúrunk három-három lyukat, ebbe akasztunk három pici kampót, majd ezeknél a kampóknál fogva, befőttes gumi segítségével könnyen rögzíthető a fényvisszaverő tárgyunk.

(Régebben több olyan megoldást is láttam, ahol egy a vaku felé fordított 100db-os cd tok volt a tartó szerkezet és a fényvisszaverő felület is egyben. Én ezt szándékosan kerülni szerettem volna, mivel a gyári kialakításnál a fényt nem lágyítják a két fényvisszaverő felület között, és nem szerettem volna további fényerővesztést sem.)

A foglalatba az égő helyére egy villanj-körtét csavartam be.

Amikor kipróbáltam meglepően jó eredményt kaptam. A fénye annak ellenére, hogy kisebb az átmérője (32 cm), mint a gyári kialakításúaknak, gyönyörűen szórt és egyenletes, és az árnyékok is lágyak.

Amennyiben találunk hozzá megfelelő alapanyagokat, mindenképpen érdemes kipróbálni egy Beauty Dish elkészítését, főleg ha nincs módunk arra, hogy beszerezzünk egy gyárit.

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza