Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Beauty Dish házilag 2 - mintaképek

 

Próbáld ki! Beauty Dish házilag 2 - mintaképek

A mintaképeken azt próbáltam ki, hogyan változik a Beauty Dish fénye, ha a diffúzor lapot kiljebb, vagy beljebb toljuk, vagy ha megfordítjuk.

Az előző részt azzal fejeztem be, hogy a Beauty Dish használatakor, vaku fényének erejéből veszíteni fogunk, mivel nem közvetlen, direkt világítjuk meg modellünket a vakuval, hanem kétszeresen is visszavert fénnyel. Tehát a képünk sötétebb lesz.
Az első két mintaképünkön ezt figyelhetjük meg.

A felső kép a vakuval készült, az alsó a Beauty Dish-el. Látni, hogy az expozíció korrekciója nélkül sötét lesz képünk. A további mintaképeken ezt korrigálni kellett, így a rekeszt f/6,3 állítottam.

Az első három mintaképen a diffúzor lap iránya nem változik csak a helyzete. Fentről lefelé haladva a mintaképeken a diffúzort egyre kintebb húztam. A fény természetesen változott, minél kintebb van a diffúzor, úgy lesz egyre lágyabb.

A következő két mintaképeken megfordítottam a diffúzort, mint az eredetieknél (boltiaknál) is van, és úgy készítettem a mintaképeket.

A harmadik mintaképnél pedig a Beauty Dish-ünket kiegészítettem egy diffúz fóliával, olyannal mint amilyenek a soft boxokon is van.

A képek így még lágyabbak, mint az előző három mintaképen,
sőt a diffúz fóliával már teljesen lágy képet kapunk.

Összegezve, vagy tanulságként elmondhatjuk, hogy a diffúzor (a kis fényvisszaverő, középső lapunk) kintebb, vagy beljebb mozgatásával szabályozhatjuk a fényünk karakterét, hogy mennyire legyen lágyabb-keményebb. Ha lágyabb világítást szeretnénk, akkor maradjunk az eredeti megoldásnál és ne fordítsuk meg a diffúzort, mint én az első mintaképeknél használtam.

Ha pedig szeretünk kísérletezni, barkácsolni, akkor érdemes kipróbálni és elkészíteni otthon egy Beauty Disht. A puszta vaku fényénél sokkal szebb világítást tudunk összehozni!

Végül Zsuzsi babával is készültek mintaképek, hogy egy arcon is látható legyenek a különbségek.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza