Online fotótanfolyam

Pontos fehéregyensúlyt mindenkinek!

 

Pontos fehéregyensúlyt mindenkinek!

A fotózásnál sok hibát elkövetünk. Legtöbbször talán a fehéregyensúly pontatlan beállítása, vagy nem beállítása okozza a hibát. Ehhez adunk most egy rövid segítséget, egy eszköz segítségével.

A fénynek a színhőmérsékletét, egyszerűbben a színét, sok minden befolyásolja:

- A belső térben fényforrások színe, míg szabadtéren a felhők, a pára, és a szmog, is befolyásolja, és ne felejtsük, hogy a napszakok váltakozásával együtt a napfény színe is változik.

- A tárgyakról, felületekről visszaverődő fény olyan színű lesz, (mind beltéren, mind szabadtéren), amilyen a tárgy színe. Ha ez a tárgy nem is látszik a majdani képünkön, attól még a róla visszaverődő fény, befolyásolja a végső képünk színét.

Ugyanilyen elven működnek a derítőlapok. A képen nem látszanak, de a segítségükkel befolyásoljuk a megvilágítást, vagyis fényt terelünk az árnyékos részekre. És ha aranyszínűt használunk, akkor máris módosítottuk a fény színét is.

Következtetésként levonhatjuk:
A fényképezőgépek tehát a visszavert fény színhőmérsékletét mérik.

Emiatt van az, hogy egy-egy nagyobb és erőteljesebb színű tárgy/téma jelentősen tudja befolyásolni a fényképezőgépünk automata fehéregyensúly beállítását.

Ezeket a hibákat hivatott kiküszöbölni a fehéregyensúly szűrő.

A működése roppant egyszerű. A fényképezőgépünk objektíve elé kell helyezni, rápattintani, és egy manuális fehéregyensúly beállítást kell a fényképezőgépen elvégezni. Ugyanúgy, mint amikor egy fehér lapra állítjuk be a fehéregyensúlyt.

Ezzel az eszközzel a beállításunk pontosabb lesz, mert a fényképezőgép a környezetről visszaverődő, (az objektívbe) beeső fényt méri meg.

Ez adja a legpontosabb eredményt. Egy dologra kell csak figyelni, hogy olyan fényképezőgépeken lehet használni, ahol van manuális fehéregyensúly beállítási lehetőség.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.

vissza