Online fotótanfolyam

Monitor és fénykép összehangolása

 

Monitor és fénykép összehangolása

"Én azt szeretném, hogy a laptopomhoz hasonlítsanak a képek! Ne a sima (asztali számítógép) monitoromhoz! Azon sokkal jobbak a képek."
Ez működhet? Választhatunk? Hogyan érdemes összehangolni őket?

Az elmúlt időszakban többször érkezett hozzám kérdés, a nyomtatott képek színével kapcsolatban. Természetesen a legtöbbször az a baj, hogy a megrendelő mást lát a monitoron mint az elkészült fotón.

Erről a "problémáról" már volt szó korábban. Most azonban egy szereplővel bonyolultabb a helyzet.

Vegyük sorra a szereplőinket:

- Asztali számítógép monitor

- laptop monitor

- nyomtatott fénykép

A hiba:

- ennek a három fénykép megjelenítésre alkalmas eszköznek és hordozónak más-más-más színe van.

Az okok:

Fontos tudni, hogy ahányféle monitoron nézzük meg a fényképünket, sajnos gyakran előfordul, hogy annyiféle színe lesz. A monitorok színe ugyanis nem feltétlen egyezik meg a valódi színekkel. Erre sok helyen fel is hívják a figyelmünket!

Az ok egyszerű: Mindegyik monitornak más a színbeállítása, a felbontása, a fényerő és kontrasztbeállítása, a frissítése és ne feledjük a minősége. Az egyik lehet 4k (UHD) monitor, a másik egy 6 éves laptop. Ez éppen elég ahhoz, hogy ugyanaz a kép az egyik monitoron színhelyes legyen, a másikon pedig kiégett, vagy fakó, vagy bármilyen más színű.

De van még egy ok: nem mindegy, hogy milyen a monitornak a betekintési szöge. Ez alatt azt értem, hogy némelyik monitor, csak akkor ad színhelyes képet, ha teljesen szemből nézzük.

A megoldás:

- A monitor színhelyes beállításához lehet vásárolni monitor kalibráló készülékeket. Ezek megmérik, elemzik a monitor beállításait majd a kapott értékeknek megfelelően pontosan beállítja a színét, kontrasztját, stb. Hátrányuk, hogy nem túl olcsóak (és nem is minden monitorral működnek tökéletesen).

Olcsóbb megoldás:

- Ha azonban nem akarunk pénzt költeni rá, az internetről letölthetünk tesztképeket. Ezeket kinyomtathatjuk otthon, előhívathatjuk digitális fotólaborban és a kész képünket összehasonlíthatjuk a monitorunk színével, beállíthatjuk a monitorunk megfelelő kontrasztját, fényerejét.

A beállítás során vegyük figyelembe, hogy a monitoron egy átvilágított, átnézeti képet látunk, míg a papírkép pedig egy külső fényforrásból megvilágított ránézeti kép. Ezért sajnos teljesen nem lesz tökéletes, de lesz összehasonlítási alapunk, és lesz mihez igazodnunk, ha papírképeket szeretnénk készíteni digitális felvételeinkből.

Tesztképnek olyan képet érdemes választani, amelyiken vannak alap színek, színátmenetek, fekete-fehér és színes képek. Miért fontosak ezek?

A fekete-fehér képrészleten könnyen észrevehetjük ha a monitor, vagy fénykép el van színeződve és nem tökéletesen fekete-fehér.
(Nyomtatóknál gyakran előforduló hiba lehet, mint a kezemben tartott mintaképek közül a felsőnél is látható.)

A mintaképen a fehértől a feketéig 10 százalékonként sötétedő csíkokon azt figyelhetjük meg, hogy tökéletesen látszódik-e minden kis csík?
(Egy monitornál ha ezek a csíkok nem látszódnak tökéletesen, akkor valószínűleg rossz kontraszt és fényerő beállítást használunk.)

A végére marad még egy kérdés. Össze lehet-e hangolni két monitornak a színét, hogy azok megegyezzenek? És össze lehet-e hangolni ezeket egy nyomtatóval vagy digitális laborgéppel?

Ha ugyanolyan két monitorról beszélünk, ugyanaz a márka és modell, akkor minden gond nélkül megoldható, hogy összehangoljuk őket. De két teljesen különböző típusnál ezt nagyon nehéz megoldani. Sőt szerintem nem is lehet.
De, tesztképek segítségével beállíthatjuk a számunkra legmegfelelőbbre, megtanulhatjuk, hogy az a kép amit látunk a monitoron, hogyan fog kinézni nyomtatásban.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza