Online fotótanfolyam

Monitor és fénykép összehangolása - folytatás

 

Monitor és fénykép összehangolása - folytatás

Nem ellenzem a monitorkalibrálást, és persze vásároljon aki szeretne, de vannak vele kétségeim (valószínű a rossz tapasztalat miatt). Volt szerencsém használni, kipróbálni. Nem is egy olcsó darab volt, de sajnos nem győzött meg. (Két monitorból az egyiknél, ráadásul a jobb minőségűnél nagyon "vadak" lettek a színek.)

A monitorkalibrálók használatánál vannak alapvető szabályok (feltételek) amelyeket be kell tartani. De ezek a feltételek szerintem sok fotósnál, főleg kezdő fotósnál nem adottak, nem megvalósíthatók. Mindjárt kiderül mire is gondolok.

- Laptopok kalibrálása. Egy monitorkalibráló eszköz nem rossz megoldás ha több monitorunk van, és ezeket szeretnénk összehangolni. De valljuk be, a laptopok képminősége sokszor rosszabb mint egy asztali számítógépünkhöz vásárolt monitor. (Arra gondolok, ha asztali géppel dolgozunk, akkor ahhoz jobb minőségű monitort veszünk.) A laptopoknál kompromisszummal kell számolni a hordozhatóság és az ár miatt. Nem várhatunk tőle csodát, nem feltétlen fog sikerülni a pontos összehangolás.
Ezen kívül van még egyéb probléma is ami pont a laptopok előnyéből, a hordozhatóságból fakad, de erről később.

- Nem mindegy hol dolgozol, milyen környezetben. Mire gondolok?

Aki kalibrálás nélkül dolgozik, annak is ügyelni kell arra, hogy ne csillogjon egy lámpa sem a monitoron! Főleg nem az ablak fénye!

De amennyiben kalibrálunk:

  • A munkára használt monitor legyen mindig ugyanabban a környezetben, ugyanazon a helyen.
  • Olyan helyen ahol nem változik a megvilágítás.
  • Sem a fényforrás típusa, sem az ereje, sem a színhőmérséklete.

A monitorkalibrálás azzal kezdődik, hogy meg kell határoznunk, meg kell adnunk a kalibráló eszköznek ezeket az értékeket. (A drágábbak elvileg meg is tudják mérni ezeket.)

Tehát, ha egy ablak közelében dolgozunk, ezt tetézhetjük ráadásul egy keleti/nyugati tájolású ablakkal, akkor nem vagyunk nyerő helyzetben. Kalibrálhatunk délelőtt, délután és a kettő között is.

És ez a válasz arra is, hogy mi a másik gond a laptopokkal. Ahány helyen dolgozunk, annyiszor újra kellene kalibrálnunk. Vagyis még egy cuccot vihetünk magunkkal, ha másik helyen fogjuk a képeket feldolgozni. Sőt jól jön hozzá egy-két monitor árnyékoló lap is, ha már cipekedünk.

Összességében egy monitorkalibráló mellé biztosítanunk kell az állandó, homogén környezetet is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza