Online fotótanfolyam

Miért jó a portrémarkolat?

 

Miért jó a portrémarkolat?

Mert így könnyebb, kényelmesebb az álló képeket elkészíteni és nem kell a kezünket a géppel együtt elfordítani, ha álló/portré képet készítünk.
De szerencsére a gyártók nem elégedtek meg ennél az egy funkciónál! És több előnye, haszna is van a portrémarkolat használatának.

Általános tudnivalók, válaszok:

- A portrémarkolat alap funkciója, hogy ha álló képeket szeretnénk a fényképezőgépünkkel készíteni, akkor csak elfordítjuk a fényképezőgépet és a markolaton található plusz egy exponálógomb miatt máris kényelmesebben tudunk fényképezni. Anélkül, hogy a kezünket a fényképezőgéppel együtt elfordítottuk volna.

De emellett a kényelem mellett nagyon fontos, hogy ha a kezünket nem kell a fényképezőgéppel együtt elfordítani, akkor sokkal stabilabban tudjuk tartani a gépet!

- Minden fényképezőgép váznak saját portrémarkolata van, vagyis figyelni kell a kompatibilitásra. De saját tapasztalatom szerint az után gyártott markolatok ugyanolyan jól működnek mint a gyári társaik. (Biztos van aki ezzel a kijelentésemmel nem ért egyet, de ezért írtam, hogy saját tapasztalatom szerint.)

- A markolat alján ugyanúgy mint a gépvázon, megtalálható az állvány menet, így ugyanúgy tudjuk állványra tenni.

A legnagyobb előnye, hogy az exponálógomb mellett a főbb kezelőgombok, ugyanúgy megtalálhatóak a markolaton is, mint a fényképezőgépvázon. Így amikor elfordítjuk a fényképezőgépet függőleges helyzetbe, hogy álló (portré) fotókat készítsünk, akkor ezek ugyanúgy kéznél lesznek.

A másik nagyon fontos előnye, kifejezetten azok számára, akik egyhuzamban nagyon sokat fotóznak (pl: rendezvényfotósoknak), hogy a fényképezőgépünk energiaellátása a markolatban található dupla aksi miatt jelentősen megnő!

Az akkumulátor elhelyezés (darabszám) markolat típusonként, gyártónként változik! Vannak markolatok amelyekbe két aksi kerül, míg más markolatokba csak egy aksi, mert az eredeti akkumulátor a fényképezőgépvázban marad. A kettő közül ez utóbbi a rosszabb megoldás, mert a markolatot minden egyes aksi töltéshez le kell venni a vázról, hogy hozzáférjünk a vázban található aksihoz.

Váz és markolat "összeszerelése":

Ahhoz, hogy a markolatot a vázzal összerakjuk (egyes gépeknél) először le kell venni a gépvázról az aksi ajtaját. Ennek a fedélnek a markolaton belül mindig van egy helye, így az aksi ajtaját nem fogjuk elveszteni!

A tartós kapcsolatot egy állványcsavar biztosítja, majd ha vázhoz csavaroztuk, a markolatot már csak be kell kapcsolni.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza