Online fotótanfolyam

Memóriakártyák jelzései 2. rész

 

Memóriakártyák jelzései 2. rész

Az első részben megnéztük, hogy mit kell tudnunk az SD, SDHC, SDXC memóriakártyákról. Most további memóriakártyákkal kapcsolatos kérdések és válaszok következnek.

Az első cikkünk után érkeztek hozzánk kérdések, amelyek tanulságosak lehetnek másoknak is, így megosztjuk veletek a kérdéseket:

- Mi a helyzet a Compact Flash (CF) kártyákkal?

Az első részben nem tettem róla említést, mert bár még kapható és használatban is van a fotósok körében, de a népszerűsége sokat veszített az SDHC és SDXC kártyák elterjedésével.

Az új fényképezőgépek, a Bridge, a MILC, és a tükörreflexes fényképezőgépek esetében is már mellőzik a CF memóriakártyát és helyette az SD kártyák valamelyikét használják. Sőt a MILC gépek esetében már megjelentek a MicroSD kártyák is.
Kivételt képeznek ezalól a Profi tükörreflexes fényképezőgépek, amelyek között még akad amelyik CF memóriakártyára menti a felvételeket. (Pl: Canon EOS-1D X Mark II, Canon EOS 5D Mark IV)

Vagyis tulajdonképpen már csak azok használják, akiknek régebbi fényképezőgépe, esetleg profi fényképezőgépe van. A régebbi fényképezőgép tulajdonosoknak sajnos egy új gépvásárlásnál át kell majd állniuk az SD típusú kártyákra.

Fontos különbség az SD és a CF kártyák jelölésében:

Az SD kártyáknál a minimális írási sebesség, vagyis annak jelölése (Pl.: Class 10) van feltüntetve. A CF kártyáknál azonban a maximális írási sebességet tüntetik fel!

Mennyit jelent pl: az 1066x-s írási sebesség?

A CF kártyáknál terjedt el és sokuk jelzésénél meg is maradt a szorzóval történő jelölés. Ha megabyte-okra átszámoljuk ezt a szorzószámot, akkor érthetőbb lesz mennyi a kártya írási sebessége.

Ha a szorzóval jelölt számot (pl: 1066x-s) megszorozzuk 150-nel, megkapjuk byte-tokban a kártya sebeségét.
(A 150 a régi CD meghajtók sebessége (150 kB/s), ehhez viszonyítják a memóriakártyák sebességét, ezzel a szorzóval jelölt számmal.)  

Vagyis egy 1066x-s írási sebesség tulajdonképpen 159900 byte (159,9 MB) - kerekítve 160 MB/s írási sebességet jelent.

- Mekkora memóriakártya kell a 4K-s videó felvételekhez?

Ez a kérdés azért fontos, mert a 4K-s videó felvétel készítéséhez, pontosabban memóriakártyára mentéséhez nem elég akármilyen kártya. Fontos, hogy az írási sebessége, a biztonságos mentés miatt legalább 30-40 MB/s legyen.

De! Ha a memóriakártyák piacát megnézzük, és 4K-s videó felvételekhez keresünk kártyát, akkor 80 MB/s írási sebességűeket is fogunk találni. Ami a duplája az általam előbb említetthez képest.
Ami szükséges is lehet! Főleg ha azt nézzük, hogy egy sorozatfelvétel esetén készíthetünk akár 8-10 képet másodpercenként. És ha ezt RAW+JPG formátumban tesszük akkor (egy RAW állományú kép 20-40 MB között mozog) szerény számítás alapján is 200 MB-ot kell majd a memóriakártyára mentenünk. Ehhez kell ám a teljesítmény!

- Befolyásolja a MikroSD kártyák működését az adapter használata?

Én nem tudok és nem hallottam róla, hogy ez gondot okozott volna. Mivel az adapter nem tartalmaz elektronikát, nincs ami elromoljon benne, így elviekben biztonságosan használhatjuk.

- Több sebesség jelölés is van egy kártyán. Melyiket kell figyelembe venni?

A jobb oldalt látható képen két sebesség jelölést is találunk a D és az E betűnél.
Ez a legmegtévesztőbb és legösszezavaróbb dolog, amit a csomagoláson találhatunk. Sajnos túlbuzgóságról és marketingről van szó a gyártók részéről.

Ez a két jelölés annyit jelent, hogy

E - a kártya írási sebessége minimum 30MB/s az U3 jelölés szerint,

D - de megfelel a Class 10-es (minimum 10 MB/s írási sebességű) szabványnak is.

A - A maximális írási sebesség.

B - A memóriakártya kapacitása.

C - Az SDXC memóriakártya jelölése.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza