Online fotótanfolyam

Memóriakártyák jelzései

 

Memóriakártyák jelzései

Amikor szükségünk van egy új memóriakártyára, elmegyünk venni egyet. Bemegyünk egy boltba és ha nincs kiszolgáló (aki ért is hozzá), akkor nézhetjük a jelzéseket a csomagoláson. Ha nem vagyunk velük tisztában, akkor bajban vagyunk.

Tehát van egy halom memóriakártya nagyon sok jelzéssel, próbáljunk meg kiigazodni köztük.

SD, SDHC, SDXC

Kezdjük az elején. Van itt külsőre három teljesen ugyanolyan memóriakártya. Mi a különbség köztük?

Időrendben haladva az SD (secure Digital) kártya volt az első, még az 1990-es évek végén. Ez szolgálta ki jó ideig a digitális fényképezőgépek nagy részét. Kezdetben a kompakt kategóriában, majd egyre elterjedtebb lett a tükörreflexes fényképezőgépek között is. Igazából a CF (Compakt flash) memóriakártyákat váltva.

A fényképezőgépek és videók fejlődése szükségessé tette, hogy az addig maximum 4Gb méretű kártyák helyett nagyobbakat lehessen készíteni. Így született meg a gyorsabb írási/olvasási sebességű SDHC (Secure Digital High Capacity) memóriakártya. Ennek mérete már akár 32Gb is lehet.

De a fejlődés itt nem állt meg és 2009-ben megszületett Az SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) memóriakártya, amely már 2TB-os is lehet.

A különbség azonban nem csak a memóriakártyák megabyte-okban számolt méretében jelentkezik, hanem az írási/olvasási sebességben is. Lásd lentebb.

Számunkra az egyik legfontosabb kérdés, hogy a meglévő fényképezőgépünkkel melyik lesz kompatibilis?

Csupán annyit kell tudnunk, hogy a fényképezőgépünk melyik formátumot ismeri, kezeli?

  • Ugyanis az SDXC formátumot ismerő fényképezőgép lefelé (visszafelé) kompatibilis a másik két memóriakártyával is,
  • míg csak az SD formátumot ismerő régebbi fényképezőgépekben nem tudjuk a másik két memóriakártyát használni.

Jó tanácsként itt elfogadhatjuk, hogy ha a fényképezőgépünk SDXC memóriakártyát fogad, akkor nem érdemes bele sima SD kártyát venni, mert nem lesz elég gyors a fényképezőgépünkhöz. 

Azt, hogy a fényképezőgépünk melyik kártyát/kártyákat kezeli, azt a használati utasításban (és az interneten is) megtaláljuk.

Írási/olvasási sebesség!!!

A class osztályok:

A nyomatékosítás kedvéért három felkiáltójelet is tettem ide, jelezvén, hogy fontos rész következik!

A memóriakártyákat az írási sebességük alapján több kategóriára, osztályra bontották. Például Class 2, Class 4, Class 10.

Azért az írási és nem az olvasási sebességet jelölik majd ezek az osztályok, mert  olvasási sebesség mindig gyorsabb az írási sebességnél. Nekünk pedig az számít, hogy a fényképezőgép mennyi idő alatt, mennyire gyorsan tudja a memóriakártyára írni (menteni) a képeket.

Mit jelentenek akkor ezek az elnevezések? Class 2, Class 4, Class 6, stb.

A számok a minimális írási sebességet jelölik MB/s-ban (megabyte/másodperc). Például a Class 4-es jelölés minimum 4MB/s írási sebességet jelent, a Class 10-es jelölés minimum (!) 10MB/s írási sebességet jelent.

Az "U" jelölés:

Némely kártyákon találunk egy "U" betűt, benne egy számmal. Ez tulajdonképpen a "Class" után bevezetett jelölés, ahol az U1 ugyanazt jelenti, mint a Class 10, vagyis 10Mb/s minimum írási sebességet.
Az U3 pedig 30MB/s minimum írási sebességet jelent.

A maximális írási sebesség:

Eddig a minimum írási sebességről volt szó, miközben a gyártók sokszor a maximális írási sebességet is feltüntetik a memóriakártyán. Elég nagy a szórás a kártyák típusai között. A magasabb írási sebességű kártyák általában stabilabbak, (megbízhatóbbak) - nem véletlenül tettem zárójelbe - és árban is magasabbak.

Milyen gyors legyen a memóriakártyánk? Melyiket vegyük?

A táskányi fotós felszerelés között nem a memóriakártya lesz a legdrágább. Ezen szerintem nem szabad spórolni. Egy olcsó (azért mert no name, vagy azért mert inkább lassabbat vettünk) memóriakártya hibája miatt elvesztett nyaralás vagy munka képei több bosszúságot és kárt okoz.

Általánosságban elmondható, ha a fotózás mellett videózásra is használjuk a fényképezőgépet, vagy a JPG formátum mellett a RAW formátumban is elmentjük a fotóinkat, akkor érdemes egy gyorsabb, emiatt stabilabb memóriakártyát venni. Nagyobb biztonságban tudhatjuk a fotóinkat, videó felvételeinket.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza