Online fotótanfolyam

Kicsi fényképezőgép - nagy objektívvel

 

Kicsi fényképezőgép - nagy objektívvel

Sokszor érkezik hozzánk technikai kérdés, mint ez a mostani is:
"Lehet tükör nélküli fényképezőgépre nagy teleobjektívet tenni?"
"Van egy Canon 70-300 mm-es objektívem, amit szeretnék egy tükör nélküli gépen használni. Fog működni?"
Igen, csak...

Önmagában egy régi objektívet, amit tükörreflexes fényképezőgéphez fejlesztettek (ahhoz való bajonettel) nem tudunk rá tenni egy tükör nélküli (MILC) gépvázra. A kettő közé kell még vennünk egy adaptert.

Nézzük hogy is van ez?

A Canon, tükör nélküli gépeihez (hasonlóan a többi gyártóhoz), saját/egyedi  csatlakozású objektíveket fejleszt. Azért mert a kisebb gépvázhoz, kisebb objektíveket lehet és kell fejleszteni. EF-M néven találjuk meg ezeket az objektíveket.

Így a tükörreflexes gépek objektívei (EF és EF-S) közvetlenül nem csatlakoztathatók hozzájuk. Ezért, hogy a már meglévő objektívparkját mindenki rá tudja tenni egy MILC gépre, vásárolnunk kell hozzá egy adaptert EF-EOS M néven.

Így már korlátozás nélkül használható az EF agy EF-S objektív.

objektív - adapter - fényképezőgép

Vagy mégse?

Van sajnos hátránya is ennek az összeállításnak. Ez a mintaképről már ki is derül.

1. A élességállításhoz használt segédfény a nagyobb, testesebb objektívek esetében annak szélét fogja megvilágítani, a téma helyett. És nem csak a teleobjektívek használatakor. :-(

Így a fényképezőgép ezen funkciója (AF segédfény) nem működik tökéletesen.

2. A másik hátránya az adapteres használatnak a nagylátószögű objektívek használatakor jön elő. Ott is akkor, ha a beépített vakut szeretnénk/kell használnunk a fotó elkészítéséhez.

(Tudom a haladó fotósok már nem hagyatkoznak csak egy beépített vakura, de egyrészt nem mindenki haladó fotós, illetve adódhat az a helyzet amikor nincs más lehetőség mint a beépített vakut használni.)

A szemléltetéshez egy fehér falat fotóztam le 18 mm-es és 10 mm-es gyújtótávolsággal és a gép beépített vakujával. Mindkettőnél jól látszik, hogy a vaku fényét kitakarja az objektív. Az alsó képen is látszik, hogy ez bizony zavaró árnyékot jelent a képen. 

Tehát a beépített vakut nagylátószögű objektíveknél nem érdemes használni. Használjunk rendszervakut, vagy fotózzunk inkább vaku nélkül, állványról.

Tervezési hiba?

Nem hiszem, hogy nem számoltak ezekkel a hibákkal a mérnökök amikor a fényképezőgép fejlesztésein dolgoztak. Valószínű kompromisszumot kötöttek. A kicsi gépváz mérete nem engedi meg, hogy távolabb helyezzék el a beépített vakut és az Af segédfény lámpáját, hogy adapter és nagyobb objektív használatakor ezek ne árnyékoljanak a vaku és az Af segédfénynek.

De ezektől elvonatkoztatva a tükörefflexes gépekhez készült objektívek az adapter használatával tökéletesen jól működnek, és szerintem kifejezetten jól néz ki a pici gépváz egy óriás objektívvel! :-)))

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza