Online fotótanfolyam

Funkciók, amiket kevesen használnak a fényképezőgépeken 7

 

Funkciók, amiket kevesen használnak a fényképezőgépeken 7

Körülbelül egy éve indult ez a sorozatunk, és most ismét elővesszük egy cikk elejéig. Mirror lockup, magyarul a tükör felcsapása. Mikor használjuk?
Ha fontos a bemozdulásmentes kép, ha kevés fényben, vagy nagy gyújtótávolságú objektívvel fotózunk akkor jól jön ez a funkció.

Mire jó a tükörfelcsapás?

- Fotózásnál adódnak olyan helyzetek, amikor bármilyen stabilan tartjuk a fényképezőgépet, és használunk állvány is, a fotónk mégis bemozdult lehet.
- A legélesebb, tű éles képek egyik feltétele, hogy a fényképezőgép ne mozduljon be, és ne is rázkódjon (ne remegjen be) az exponálás pillanatában.
- A tükör mozgása (felcsapódása) pedig apró, belső rázkódást kelt.

Gyakori helyzetek ahol érdemes használnunk a tükör felcsapást:

  • az extrém nagy teleobjektív használata
  • makró fotók készítése

Ilyen esetben jól jön ez a funkció, a tükör felcsapásával elkerülhető a fényképezőgép belső rázkódása!

  • Figyeljük meg, hogy már 300mm-es gyújtótávolságnál is mennyire stabilan kell tartanunk a fényképezőgépet, hogy ne legyen remegős a kép. Még nagyobb gyújtótávolságnál még nehezebb dolgunk van.
  • Vagy milyen nehéz helyzetünk van makro fotók készítésénél, az élességállításnál és az exponálásnál is. (Az állvány használata ellenére.)

A tükör:

A fényképezőgép zárszerkezete előtt található, ez vetíti fel a képet a kereső ablakba. Exponáláskor felcsapódik, hogy a fény útja szabad legyen a zárszerkezet és az érzékelők felé.

A tükör felcsapás működése, használata:

E funkció bekapcsolásával az exponálás előtt, az exponáló gomb első teljes megnyomásakor a tükör felcsapódik, majd a második megnyomásakor készül el a felvétel.

Így az exponálás pillanatában a tükör nem mozog, vagyis nem okoz rázkódást!
Ezt követően a tükör visszatér az eredeti helyzetébe.

+ tipp: Hasonló előnyt jelent:

ha élességállításra a fényképezőgép LCD monitorát és a kontrasztérzékelős élességállítást használjuk. Ekkor ugyanis a tükör eleve fel van csapva.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza