Online fotótanfolyam

Funkciók, amiket kevesen használnak a fényképezőgépeken 6

 

Funkciók, amiket kevesen használnak a fényképezőgépeken 6

Sorozatunk hatodik témája egy véletlen folytán jutott eszembe. Megláttam egy fiatalembert, nyakában egy tükörreflexes fényképezőgéppel és az objektív teljesen kihúzott zoom-mal lengett jobbra-balra. Majd amikor majdnem odacsapta az objektívet a bevásárlókocsijához, gondoltam említést teszek róla itt is. Mert megoldás természetesen van erre az esetre.

Először nézzük meg:

Miért csúsznak szét egyes objektívek?

Azok az objektívek amelyeknek a lencsetagok miatt nagy az önsúlya, nyakba akasztva, objektívvel lefelé szétcsúszhatnak. (tele állásba mozog) Ilyenek általában a nagy zoom átfogású objektívek.

Azoknál az objektíveknél amelyeknél fennáll ennek a veszélye, azoknál találunk egy LOCK gombot, hogy az objektív zoomját rögzíthessük. Ezzel megelőzhetjük, hogy az objektív nyakba akasztva szétcsússzon.

A Lock gomb hátránya (?):

Ennek használata viszont lassíthatja a gyors fotózást. Fényképezés előtt, ha zoomolni is szeretnénk, a Lock gombot így oldani kell.

Ha viszont csak sétálgatunk, vásárolunk például egy nyaraláson, és olyan objektívünk van amelyik fejjel lefelé szétcsúszik, akkor tessék használni a Lock gombot. Egy óvatlan fordulás vagy lehajolás és már oda is csaptuk az objektívet.

De ha fotózásra készülünk, és várjuk a megfelelő pillanatot egy-egy fotó elkészítésére, akkor meg úgy is a kezünkben fogjuk a fényképezőgépet. Ilyenkor természetesen nem használjuk a Lock gombot. 

"LOCK gyűrű"

Vannak olyan nagy zoom átfogású objektívek (pl: Canon 100-400), amelyeknek a zoom rendszere eltér a hagyományostól. Nem elforgatni kell a zoomoláshoz, hanem egyszerűen kihúzni. Ezt úgy is hívják, kihuzatos típusú zoomrendszer.

Ezeknél az objektíveknél is lehet rögzíteni a zoomot, hogy ne tudjon szétcsúszni. Ezt azonban nem egy gombbal, hanem egy gyűrűvel oldották meg. A zoom oldásához ballra kell elfordítani a gyűrűt.

Ennek a megoldásnak az egyik előnye, hogy nem csak alap állapotban lehet rögzíteni, hanem bármelyik zoom állásában.

Hol vesszük még hasznát ennek?

Amikor például állványról fotózunk lefelé fordított fényképezőgéppel, akkor megvan az esélye, hogy az objektív szétcsúszik. Ezzel a gyűrűvel rögzíthetjük és nyugodtan fényképezhetünk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza