Online fotótanfolyam

Fotózás fénymérő nélkül? - Régi fotós érdekességek

 

Fotózás fénymérő nélkül? - Régi fotós érdekességek

A mai digitális fényképezőgépek szinte mindent megcsinálnak, mindent beállítanak helyettünk! Fényt mérnek, kompenzálnak, mosolynál exponálnak, stb. De, hogyan csinálták ezt régen? Ha nem volt fénymérő, honnan tudták, hogy milyen rekeszt és záridőt kellett beállítani?

Egy nagyon egyszerű segítséget kaptak azok (és szerencsések is voltak), akiknek volt expozíciós táblázatuk!

Erről egyszerűen csak le kellett olvasni, hogy milyen körülmények között (Pl: napsütésnél, de árnyékban), milyen rekeszt (f:8), és milyen záridőt (1/60 mp) kell beállítani.

Tessék! Ennyi az egész!

De ha megnézzük a mellékelt mintaképet, akkor láthatjuk, hogy mennyire profi kis táblázatok voltak ezek! A legtöbb kültéri helyzethez megtaláljuk a beállítási adatokat.  Hangsúlyozva a kültéri szót, mert benti fotózáshoz természetesen nem volt használható. Belső felvételeknél vakuval kell fotózni, a vakuhoz pedig az expozíciós táblázathoz hasonlóan vaku táblázatot lehetett használni.

Visszatérve a mi táblázatunkhoz, nagyon ügyesen azokat a helyzeteket emeli ki, amelyek gondot okozhattak a fényképezőgép beállításánál. És tényleg egész évben használható volt, téltől-őszig.
Sőt! A digitális fényképezőgépek egy részét ugyanezek a helyzetek még ma is becsapják! Például vékony köd napsütéssel, vagy napsütésnél árnyékban.

És ne feledkezzünk meg arról, hogy csak a 20 din-es (80 ASA) filmekhez volt használható.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza