Online fotótanfolyam

A reciprokszabály - folytatás

 

A reciprokszabály - folytatás

Van egy szabályunk, ami a gyakorlatban néha/egy kicsit változik.
Akkor a szabályunk nem helyes? Vagy hol van a hiba?

A reciprokszabály: A gyújtótávolság megmutatja, hogy melyik a leghosszabb záridő, amelynél a fényképezőgép bemozdulás nélkül kitartható! (részletesebben az előző cikkünkben)

A reciprokszabályt nem a digitális fényképezőgépek korában fogalmazták meg. Sokkal-sokkal korábban. És ez nem jelenti, hogy nem működik vagy nem helyes! Általánosságban elmondható, hogy ez nagyon jó iránymutatást ad ha kevés fényben azt a leghosszabb záridőt keressük, amivel még kézből tudunk bemozdulás mentesen fotózni.

Sőt, ez teljesen helyes volt még a negatívos korszakunk fénykorában. (Az első Mamiya és Zenit fényképezőgépeimnél a reciprok szabályra igenis figyeltünk!)

És jöhet kettő de! :-)

- De, már sok fényképezőgépben/objektívben van képstabilizátor. A képstabilizátorok nagyon sokat segítenek, hogy bemozdulás mentesek legyenek a fényképeink. Akár 2-4 értékkel is hosszabb záridővel tudunk fotózni kézből anélkül, hogy bemozdítanánk/beráznánk exponálás közben a fényképezőgépet.

- De, ha megtanuljuk a fényképezőgépet stabilan/helyesen megtartani exponálás közben, akkor 1-2 értékkel (záridővel) is tudunk hosszabbat választani. Akár képstabilizátor nélkül is.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1/200 s helyett akár 1/160 s vagy 1/125 s is tudunk fotózni. Ha ügyesek vagyunk.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza